F-16 для ЗСУ першими можуть передати Нідерланди

Нідерланди можуть стати першої країною, яка передасть українським воїнам винищувачі F-16.

Про це сказав радник міністра оборони України Юрій Сак, пише Politico 22 травня.

Нині Амстердам використовує 24 винищувачі F-16, які “готові до оперативного розгортання” і “будуть використовуватися до середини 2024 року”.

“Після цього вони будуть доступні для іншого призначення, наприклад для продажу”, – заявив представник Міністерства оборони Нідерландів.

У Нідерландів також є ще 18 F-16, “які більше не використовуються в бойових діях» і «також можуть бути передані в інше місце призначення”.

12 із цих 18 літаків спочатку планувалося передати приватній компанії, але передачу було скасовано.

Нагадаємо, 17 травня Велика Британія та Нідерланди заявили про наміри створити міжнародну коаліцію для постачання винищувачів F-16 в Україну.

Ріші Сунак і Марк Рютте домовилися, що “працюватимуть над створенням міжнародної коаліції для надання Україні бойових повітряних сил і засобів, надаючи підтримку в усьому – від навчання до придбання винищувачів F-16”.

22 травня Португалія заявила, що не передасть Україні свої F-16 у рамках у межах “коаліції винищувачів”. Таке рішення країна пояснила тим, що не має необмеженої кількості літаків (F-16 – “Н“)”.

Читайте також:
Тренування українських пілотів на F-16 вже почалося, – Боррель

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна