Зеленський про зустрічі з лідерами G7 у Хіросімі: “Не буває такого дня, щоб Україна не стала сильнішою”

Президент України Володимир Зеленський під час свого візиту в Японію, де відбувається саміт лідерів G7 зустрівся з лідерами Великої Британії, Франції, Італії, Німеччини та Індії, а також із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

Про підсумки цих зустрічей він розповів у традиційному вечірньому зверненні.

“Зустрівся із Джорджею Мелоні, головою уряду Італії. Подивились, як можемо зараз з Італією посилити наші можливості захищати життя від російського повітряного терору”, – зазначив Зеленський.

Згідно з повідомленням офісу президента, під час розмови він наголосив на необхідності вдосконалення спроможності протиповітряної оборони, включно з підготовкою українських пілотів.

Мелоні підтвердила, що Італія може долучитися до міжнародних зусиль із підготовки українських льотчиків на сучасних винищувачах, але про передання F-16 не йдеться, бо країна сама ними не володіє.

Через повені в Італії Мелоні вирішила вилетіти додому завчасно, тому навіть перенесла підсумкову пресконференцію на вечір суботи.

Коли Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, вони обнялися. Після чого Сунак поплескав Зеленського по спині і сказав: “Радий тебе бачити. У тебе вийшло [приїхати]!”/

На запитання журналістів, чи був цей день вдалим для України, Зеленський посміхнувся, кивнув і сказав: “Дуже дякую”.

“Подякував за лідерство в розвитку наших можливостей у небі: Британія дуже активно взялася за сучасні винищувачі для України, і це історичні речі”, – зазначив Зеленський за підсумками дня.

Прем’єр Британії також виклав У своєму Twitter спільне фото із Зеленським і написав: “Україно, ми нікуди не підемо“.

Президент Франції Емманюель Макрон під час зустрічі з українським президентом заявив, що приїзд президента України є “унікальною можливістю”, щоб “висловити свою позицію, донести свій меседж і поділитися своєю думкою”.

“Я вірю, що це може стати переламним моментом”, – цитує президента Франції агенція AFP.

Сам Зеленський у соцмережах написав, що подякував Франції за підтримку “коаліції винищувачів” й участь у тренувальній місії з підготовки українських льотчиків.

“Акцентував увагу на пріоритетності реалізації української формули миру та залученні до неї якомога більшої кількості країн. Проінформував про продуктивний візит на саміт Ліги арабських держав”, – додав він.

Також Зеленський вже вдруге за тиждень зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

“Володимир Зеленський подякував за потужну оборонну допомогу, яку Україна отримує від ФРН. Президент відзначив важливість реалізації пунктів української формули миру”, – йдеться в повідомленні ОП.

Під час зустрічі з президентом Євроради Шарлем Мішелем було порушено теми безпеки, оборони, економіки та обʼєднання потенціалів України і всього Євросоюзу.

“Під час зустрічі окрему увагу було приділено питанню експортних обмежень щодо української аграрної продукції з боку низки країн Євросоюзу та неприпустимості їхнього продовження після 5 червня”, – зазначили в ОП.

“Я дякую тобі, Шарлю, за твою щиру, незмінну та дієву підтримку”, – зазначив президент.

Сам президент Євроради, коментуючи зустріч із Зеленським, написав у Twitter: “Україна – незламна. Як і наші підтримка й дружба. Слава Україні”.

“Під час зустрічі окрему увагу було приділено питанню експортних обмежень щодо української аграрної продукції з боку низки країн Євросоюзу та неприпустимості їхнього продовження після 5 червня”, – зазначили в ОП.

Також Зеленський уперше після повномасштабного вторгнення зустрівся з прем’єр-міністром Індії  Нарендрою Моді.

Президент подякував Індії за підтримку територіальної цілісності й суверенітету нашої держави, зокрема на майданчиках міжнародних організацій. Він також висловив Індії подяку за надання гуманітарної допомоги Україні.

Глава держави також детально поінформував Моді про українську формулу миру й запросив Індію приєднатися до реалізації цієї ініціативи.

Зі свого боку Прем’єр-міністр Індії подякував за допомогу, надану індійським студентам під час евакуації з України у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням.

“Не буває такого дня, щоб Україна не стала сильнішою!” – наголосив президент за підсумками дня.

Не буває такого дня, щоб Україна не стала сильнішою!

Читайте також:
“Сьогодні мир стане ближчим”: Зеленський прибув у Японію на саміт G7

“Сьогодні мир стане ближчим”: Зеленський прибув у Японію на саміт G7

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна