Українські війська взяли Бахмут у напівоточення, – МОУ

Російські війська втратили частину панівних висот навколо Бахмута і потрапили в напівоточення. При цьому ЗСУ ще контролюють частину приватного сектора на південному заході міста.

Таку заяву вдень 21 травня зробила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, відповідальна за комунікації МОУ.

“Ворогу не вдалось оточити Бахмут і вони втратили частину панівних висот довкола міста. Тобто просування наших військ у передмісті по флангах, яке і зараз триває, дуже сильно ускладнює ворогу знаходження у Бахмуті”, – написала Маляр у телеграмі.

“Наші війська взяли місто у напівоточення, що дає нам можливість знищувати ворога. Тому ворогу в тій частині міста, яку він контролює, доводиться оборонятись”, – зазначила заступниця МОУ.

За її словами, “наші оборонці зберігають контроль над промисловими та інфраструктурними об’єктами та приватним сектором Бахмута у районі “Літак”.

Ситуація в Бахмуті. Мапа DeepState станом на вечір 20.05.2023

Читайте також:
Сили спецоперацій показали відео бойового виходу в Бахмут: що відбувається в місті і навколо

Бої за Бахмут. Передісторія

Місто Бахмут та Бахмутський напрямок на Донеччині протягом шести останніх місяців залишається ареною найзапекліших боїв україно-російської війни. Українське командування на Ставці у президента Зеленського 6 березня ухвалило рішення не виходити з міста, пояснюючи це тим, що оборона дозволить виснажити найбільш боєздатні російські сили. Надалі це рішення підтверджували. Офісом президента була розроблена комунікаційна кампанія “Фортеця Бахмут”.

Однак “кліщі” навколо українських позицій у Бахмуті поступово стискалися. 3 квітня американський Інститут вивчення війни підтвердив, що росіяни оволоділи будівлею міськради.

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Associated Press заявляв, що якби Бахмут був взятий російськими військами, президент РФ Володимир Путін, “продав би” цю перемогу Заходу, своєму суспільству, Китаю, Ірану, а на Україну чинився б тиск щодо пошуку неприйнятних компромісів з агресором.

Станом на середину квітня вуличні бої тривали в центрі міста, окремі будівлі та споруди переходили з рук у руки кілька разів. Однак просування росіян – регулярних військ та підрозділів “Групи Вагнера” – тривало.
Станом на 20 травня Сили оборони України ще контролювали невелику частину забудови в західній частині Бахмута та шляхи постачання. Також відомо, що українські війська все ще перебувають у селах Хромовому та Іванівському.

Водночас після 10 травня ЗСУ в результаті успішних локальних наступальних дій взяли під контроль близько 20 кв. км на південь і північ від околиць Бахмута. Аналітики відзначили, що українські сили прорвалися через російські лінії оборони на південь і південний захід від Іванівського (6 км на захід від Бахмута) і на північний захід від Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута). Відтак українські сили продовжують тиснути на північний та південний фланги Бахмута, українська артилерія завдає ударів по росіянах у Бахмуті.

Удень 20 травня ватажок ПВК “Вагнер” Євген Пригожин опублікував відео біля будівлі залізничного вокзалу в центрі Бахмута та заявив, що його найманці нібито повністю захопили місто і що 25 травня передадуть його “оборону” міністерству оборони Росії та підуть. Була також заява російського міноборони про нібито взяття Бахмута. Після цього президент Володимир Путін привітав ПВК “Вагнер” та ЗС РФ із “взяттям Артьомовска” і обіцяв окупантам державні нагороди.
Українська сторона станом на 21 травня заперечила повну втрату Бахмута.

21 травня президент Зеленський під час зустрічі в Хіросімі з президентом США Джо Байденом на запитання журналістів, чи ще контролює Україна місто, чи його вже захопили росіяни, відповів: “Я думаю, що ні”.

Зміна лінії фронту в районі Бахмута на мапі DeepState:

Читайте також:
Ті, що тримають Бахмутський напрямок: війна за Бахмут у розповідях бійців 92-ї і 93-ї бригад ЗСУ. ВІДЕОРЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна