Спочатку партнери можуть передати Україні кілька десятків F-16, – Ігнат

На початковому етапі західні союзники можуть передати Україні декілька десятків винищувачів F-16.

Про це сказав речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону в неділю, 21 травня.

“Історичне рішення про передачу F-16 стане поштовхом на шляху до нашої перемоги. Сподіваюся, це станеться якнайшвидше. Щодо кількості, безумовно, ніхто не буде передавати поштучно ці літаки. Ці літаки будуть передаватися підрозділами. Авіаційні підрозділи – це щонайменше ескадрилья. В нашому варіанті – це 12+ літаків. У західних партнерів ескадрилья має більше – до 18 літаків”, – зазначив полковник Ігнат, якого цитує “Українська правда”.

“Таким чином, кілька десятків літаків може бути передано Україні спочатку для вирішення поточних завдань”, – сказав речник.

Водночас Ігнат зазначив, що кількість переданої техніки “не буде зараз широко оприлюднюватись”.

Як відомо, перед початком вторгнення РФ Збройні сили України мали близько 120 літаків радянського зразка. Щодо надання винищувачів F-16, ішлося про запит на 200 одиниць.

Передісторія: “коаліція винищувачів”

Після багатомісячних прохань керівництва України до країн Заходу надати сучасні бойові літаки для ефективного ведення війни проти російських загарбників 16 травня Велика Британія та Нідерланди оголосили про наміри створити міжнародну коаліцію для постачання винищувачів F-16 в Україну.

Ідеться про ту модель літаків, яка найбільш прийнятна для ПС ЗСУ. Два українські пілоти в лютому вже пройшли тестування в Аризоні на цих винищувачах. Військово-повітряні сили США високо оцінили здатність українських льотчиків опанувати винищувачі F-16 і вважають, що навчальна програма для них може становити чотири місяці.

До “коаліції винищувачів” уже зголосилися Велика Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.

За даними ЗМІ, 19 травня президент США Джо Байден схвалив план підготовки українських пілотів на сучасних винищувачах, включаючи F-16. Наразі йдеться про дозвіл Штатів третім країнам. Імовірно, навчання відбуватиметься лише в Європі, але американський персонал братиме в ньому участь разом із європейськими союзниками й партнерами.

Білий дім підтвердив, що в наступні місяці США і союзники обговорюватимуть, коли і в якій кількості Україна отримає сучасні винищувачі.

Читайте також:
Байден підтвердив заборону для літаків F-16 ПС ЗСУ вторгатися на територію Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна