США назвали умову надання Україні винищувачів F-16

Винищувачі F-16 від союзників надаватимуть Україні за умови, що їх не буде використано для ударів по території Росії.

Про це на брифінгу в п’ятницю, 19 травня, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

“Усі засоби, які Сполучені Штати передали Україні, надходять із ключовою умовою, що Сполучені Штати не дозволяють і не підтримують атаки на російську територію. Це стосується і підтримки надання винищувачів F-16 будь-якою стороною”, – сказав Салліван.

Високопосадовець Білого дому підкреслив, що Україна погоджується з такою позицією і послідовно її дотримувалась, коли отримувала далекобійну західну зброю.

Передісторія: “коаліція винищувачів”

Після багатомісячних прохань керівництва України до країн Заходу надати сучасні бойові літаки для ефективного ведення війни проти російських загарбників 16 травня Велика Британія та Нідерланди оголосили про наміри створити міжнародну коаліцію для постачання винищувачів F-16 в Україну.

Ідеться про ту модель літаків, яка найбільш прийнятна для ПС ЗСУ. Два українські пілоти в лютому вже пройшли тестування в Аризоні на цих винищувачах. Військово-повітряні сили США високо оцінили здатність українських льотчиків опанувати винищувачі F-16 і вважають, що навчальна програма для них може становити чотири місяці.

До “коаліції винищувачів” уже зголосилися Велика Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.

За даними ЗМІ, 19 травня президент США Джо Байден схвалив план підготовки українських пілотів на сучасних винищувачах, включаючи F-16. Наразі йдеться про дозвіл Штатів третім країнам. Імовірно, навчання відбуватиметься лише в Європі, але американський персонал братиме в ньому участь разом із європейськими союзниками й партнерами.

Читайте також:
США оцінили тести українських льотчиків на F-16: оприлюднені документи з результатами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна