США візьмуть участь у “коаліції винищувачів” для України, – CNN

Сполучені Штати Америки візьмуть участь у «коаліції винищувачів» для України.

Про це заявив Джо Байден на саміті “Групи семи” в Японії в пятницю, 19 травня, пише CNN.

Як зазначається, Байден схвалив план підготовки українських пілотів на сучасних винищувачах, включаючи F-16. Імовірно, навчання відбуватиметься лише в Європі, але американський персонал братиме в ньому участь разом із європейськими союзниками й партнерами.

Тренування триватимуть кілька місяців, а розпочнуться вже найближчими тижнями.

“Оскільки навчання відбуватимуться протягом наступних місяців, наша коаліція країн, які беруть участь у цих зусиллях, вирішить, коли насправді надати літаки, скільки ми їх надамо і хто їх надасть”, – зауважнив неназваний посадовець США.

Та додав, що нині “Сполучені Штати та наші союзники і партнери зосередилися на наданні Україні переважної більшості систем, озброєнь та навчання, необхідних для проведення наступальних операцій цієї весни та влітку”.

16 травня Велика Британія та Нідерланди оголосили про наміри створити міжнародну коаліцію для постачання винищувачів F-16 в Україну.

Ріші Сунак і Марк Рютте домовилися, що “працюватимуть над створенням міжнародної коаліції для надання Україні бойових повітряних сил і засобів, надаючи підтримку в усьому – від навчання до придбання винищувачів F-16”.

Як писала “Новинарня“, військово-повітряні сили США високо оцінили здатність українських льотчиків опанувати західні винищувачі F-16 і вважають, що навчальна програма для них може становити чотири місяці.

Читайте також:
Польща готова систематично постачати МіГ-29 Україні, але ніяк не F-16

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна