ЗСУ вже застосували для ударів по росіянах далекобійні ракети Storm Shadow, – CNN

Українські війська вже застосували для ударів по російських цілях далекобійні ракети Storm Shadow, надані Великою Британією.

Про це 16 травня повідомляє CNN з посиланням на двох американських чиновників.

“Українські війська почали використовувати надані Великою Британією ракети великої дальності Storm Shadow для завдання ударів по російських цілях, повідомили CNN у вівторок двоє американських і західних офіційних осіб, знайомих із цією справою. Речник Міноборони України відмовився від коментарів”, – зазначено на сайті американського телеканалу.

Що відомо про ракети Storm Shadow

Storm Shadow, або SCALP — крилата ракета великої дальності зі стелс-можливостями, спільно розроблена Великою Британією та Францією. Запускається з літака.

Ракета має польотну масу до 1300 кг. Маса її бойової частини – 450 кг.

Заявлена дальність пуску цієї крилатої ракети складає понад 250 км в експортному варіанті, і до 560 км — для армії Франції та Британії.

Політ ракети до цілі відбувається на висоті 30-40 м з максимальною швидкістю до 1000 км/год в залежності від висоти польоту.

Ракета має дворівневу бойову частину. Спочатку перший кумулятивний заряд пробиває броню, бетон або землю, а потім основний заряд проникає всередину цілі, щоб завдати максимального ураження.

Storm Shadow призначена для знищення важливих стаціонарних цілей, які добре захищені засобами протиповітряної оборони. Може використовуватися в будь-який час доби, при складних метеоумовах та при застосуванні противником засобів радіоелектронної протидії.

Ракети Storm Shadow можуть бути встановлені на українських винищувачах радянського виробництва і мають достатній радіус дії, щоб завдати ударів углиб окупованих Росією територій України.

Як зазначає портал Defence Express, бойова частина Storm Shadow важить удвічі більше ніж в ATACMS. Крім того, літак із крилатою ракетою повітряного базування має значно більшу мобільність, ніж будь-який наземний тактичний ракетний комплекс.

Про те, що Велика Британія передала ЗСУ далекобійні ракети Storm Shadow, стало відомо 11 травня.

Росіяни вважають, що цими ракетами Україна атакувала військові цілі в Луганську. Про “прильоти” в Луганську ішлося 12, 13 та 15 травня.

Читайте також:
У Штатах переконані: ракетний удар по Україні не призвів до знищення ЗРК Patriot

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна