Заяви Пригожина про вихід із Бахмута були шантажем – “Вагнеру” дають снаряди і цілого Суровікіна

Заяви ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина про виведення його найманців із Бахмута на Донеччині виявилися шантажем. Уранці в неділю він повідомив, що “Група Вагнера” отримала офіційне бойове розпорядження міністерства оборони РФ, матиме запитану кількість боєкомплекту, відтак продовжить діяти в районі міста Бахмут.

Відповідне аудіоповідомлення 7 травня поширила в телеграмі пресслужба Пригожина.

“Сьогодні ми отримали бойове розпорядження, вперше за весь цей час. У сухому залишку нам обіцяють дати боєприпаси та озброєння стільки, скільки нам необхідно для продовження подальших дій. Нам клянуться, що на фланзі буде виставлено все, щоб нас не підрізав противник”, – сказав очільник приватної військової компанії.

Також Пригожин зазначив, що його підрозділам у Бахмуті дозволили “діяти так, як вважаємо за потрібне”.

“І нам дають [колишнього командувача військової операції ЗС РФ в Україні Сергія] Суровікіна як людину, яка прийматиме всі рішення у рамках бойових дій ПВК “Вагнер” у взаємодії з міністерством оборони. А це єдина людина із зіркою генерала армії, яка вміє воювати. Більше з цією зіркою жодної людини розумної немає”, – заявив Пригожин.

Передісторія

Перед тим очільник “Групи Вагнера” впродовж трьох днів погрожував відвести свої війська від Бахмута з 10 травня, нарікаючи на нібито штучний “снарядний голод”, нецензурно відгукувався про начальника генштабу ЗС РФ Герасимова і міністра оборони Шойгу та показував трупи “вагнерівців”, убитих через брак боєприпасів. Також Пригожин із сарказмом пропонував передати позиції “Вагнера” в Бахмуті підрозділу “Ахмат” глави Чечні Кадирова і надсилав з цього приводу листа до МО Росії.

За словами Пригожина, “за військовими розрахунками”, ПВК “Вагнера” мала б отримувати в Бахмуті 18 тисяч снарядів на день, відповідно до кількості озброєнь – просила 6 тисяч снарядів, а насправді отримувала лише 2 тисячі. (За українськими мірками, це достатня кількість для такої ділянки.)

Шантажуючи військове керівництво та вимагаючи в генштабу ЗС РС боєприпаси, Євген Пригожин підключив до цієї кампанії соцмережі і навіть дітей. Уже після свого повідомлення про згоду міноборони надати б/к ватажок ПВК заявив, що “останнє слово сказав ось цей хлопчик”:

Позиція України

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Черняк ще напередодні в коментарі ЗМІ заявляв: “Пригожин не буде виводити “вагнерівців” з Бахмута. Ці заяви зроблені ним на тлі того, що він не може виконати чергову обіцянку – захопити Бахмут до 9 травня. Тому він зараз намагається зробити когось винним у цьому, адже він зараз розуміє, що вже не може дотриматися свого слова”.

За словами представника військової розвідки, наразі ГУР не фіксує жодних відводів військ у районі Бахмута.

При цьому Черняк звернув увагу, що у “вагнерівців” є певні проблеми із забезпеченням боєприпасами.

“Скільки б їм не давали – їм не буде достатньо. Тобто чим більше їм дають – тим більше їм потрібно і тим більше їм хочеться отримувати”, – зазначив представник ГУР.

Читайте також:
“Ми вистояли! Помста не за горами!” – ССО після запалювального обстрілу в Бахмуті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна