СБУ спіймала поплічників Росії – батька й сина, які допомагали ворогу на Херсонщині

Служба безпеки затримала двох прихильників РФ у результаті масштабних контрдиверсійних заходів на звільненій частині Херсонщини. Вони були інформаторами та поплічниками для росіян.

Про це в суботу, 6 червня, повідомляє пресцентр СБУ.

Зловмисниками виявились місцеві жителі: батько і син, які підтримали загарбників під час тимчасової окупації регіону 2022 року.

Зловмисниками виявились місцеві жителі - батько і син, які підтримали загарбників під час тимчасової окупації регіону_3 Зловмисниками виявились місцеві жителі - батько і син, які підтримали загарбників під час тимчасової окупації регіону_2 Зловмисниками виявились місцеві жителі - батько і син, які підтримали загарбників під час тимчасової окупації регіону_4 Зловмисниками виявились місцеві жителі - батько і син, які підтримали загарбників під час тимчасової окупації регіону_5
<
>

“Після звільнення правобережної Херсонщини молодший чоловік продовжив підтримувати контакт з російськими військовими, які втекли на лівий берег Дніпра. За даними слідства, він «зливав» окупантам місця базування та переміщення Сил оборони на території Білозерського району. Найбільше ворога цікавили локації бойових позицій ствольної артилерії ЗСУ.

Також фігурант інформував загарбників про наслідки російських повітряних атак на місцеві об’єкти критичної інфраструктури, соціальні установи та житлові будинки.

Розвіддані окупанти використовували для коригування повторних ракетно-артилерійських ударів по населених пунктах Білозерка, Кізомис і Велетенське, у тому числі із застосуванням керованих авіабомб.

Для комунікації зрадник використовував анонімні месенджери, а передачу розвідінформації здійснював у вигляді текстових і аудіоповідомлень, а також електронних координат”, – розповіли в СБУ.

За цими даними, батько ворожого коригувальника під час окупації Херсона 2022 року добровільно погодився на призначення до створеного загарбниками “міністерства сільського господарства та рибальства Херсонської області”. На цій “посаді” він виконував вказівки “гауляйтера” Сальдо щодо поширення кремлівського режиму на території регіону, регулярно брав участь у нарадах під головуванням окупаційного “міністра” і закликав людей підтримати загарбників. Крім того, він змушував місцевих аграріїв працювати на користь країни-агресора. У разі відмови – погрожував репресіями з боку каральних органів РФ.

Розуміючи невідворотність покарання за вчинені злочини, обидва фігуранти планували втечу на тимчасово захоплену частину Херсонщини, інформує СБУ. Для цього вони вели переговори з окупантами щодо проведення «евакуації». Однак співробітники Служби безпеки своєчасно викрили зловмисників і затримали їх.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили ворожому коригувальнику про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), а його батьку – за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Наразі обидва зловмисники перебувають під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Контрдиверсійні заходи проводили співробітники СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Читайте також:
Кількість жертв унаслідок масованих обстрілів Херсонщини зросла до 23

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна