Залужний та інші силовики закликали Раду відкласти закон про повернення 30 тис. військовим

доповнено

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, міністр оборони Олексій Резніков, голова СБУ Василь Малюк, керівники ГШ, НГУ, ДПСУ й МВС закликали Верховну Раду відкласти закон щодо повернення доплат військовослужбовцям у розмірі 30 тис. грн.

Про це заявив 2 травня голова фракції “Слуги народу” Давид Арахамія в Telegram.

Зазначається, що силовий блок країни попросив парламент відкласти розгляд проєкту постанови № 8312-П від 11.04.2023 “Про скасування рішення Верховної Ради від 10.04.2023 про прийняття в другому читанні та в цілому проєкту закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних зі здійсненням заходів правового режиму воєнного стану”.

Натомість вони закликають доопрацювати постанову та відмовитися від популізму.

“Вони пропонують зібрати робочу групу з представників ВР, Кабміну, Генштабу ЗСУ і до кінця травня спільно розробити законопроєкт, який урегулює питання оплати праці захисників”, – зауважив Арахамія.

У мережі поширили лист з цього приводу до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука:

Силовий блок зазначає:

  • правка, за яку проголосували, не вирішує питання, пов’язані з грошовою винагородою, зокрема, строковиків і курсантів;
  • її текст не враховує особливостей проходження служби в різних регіонах і виконання завдань різного ступеня складності;
  • система оплати праці має бути справедливою і забезпеченою бюджетним фінансуванням, а не просто існувати на папері;
  • популізм у цьому питанні може мати вкрай негативні наслідки й викликати розчарування.

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, з 1 лютого 2023 року змінився порядок виплат премій військовим в Україні. Було скасовано так звані “тридцятки” – премії в розмірі 30 тис. грн, які з весни 2022 року передбачалися всім військовим. При цьому мінімальний розмір в ЗСУ й системі МВС/НГУ платні встановили на рівні 20,1 тис. грн.

Негласно зміну підходу пояснюють нестачею фінансування в Міноборони при зростанні чисельності мобілізованих.

Тепер виплати безпосередньо залежать від районів перебування воїнів, складності та специфіки виконання ними бойових чи спеціальних завдань. Виплата 100 тис. грн бійцям на передовій зберігається, але перелік зон бойових дій уточнено.

10 квітня Верховна Рада проголосувала за повернення доплат у 30 тис. грн військовим, працівникам ДСНС і поліцейським. Однак 12 квітня в Раду внесли постанову, яка блокує закон про повернення премій-“тридцяток”.

Читайте також:
“Тридцятка” до зарплати: з 1 лютого в ЗСУ змінюють виплату додаткової винагороди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна