Глава Пентагону: країни-учасниці “Рамштайну” передали Україні майже 230 танків, і не тільки

Українські військові цього року отримали від країн-учасниць Контактної групи з питань оборони України понад 230 танків натівського зразка та близько 1550 бронемашин.

Про це за підсумками 11-ї зустрічі у форматі “Рамштайн” у Німеччині в п’ятницю, 21 квітня, заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

“Лише за кілька місяців ця Контактна група поставила понад 230 танків, понад 1 550 броньованих машин, а також іншого обладнання й боєприпасів для підтримки понад дев’яти нових бронетанкових бригад”, – сказав Остін.

Глава Пентагону також зауважив, що Вашингтону вдалося прискорили терміни поставок в Україну танків Abrams, щоб забезпечити більшу кількість бронетехніки впродовж ближчих місяців.

Як раніше писала “Новинарня“, 21 квітня за результатами засідання у форматі “Рамштайн” Німеччина, Польща та Україна підписали угоду про спільне створення бази ремонту танків Leopard. На її підтримку витрачатимуть 150-200 млн євро на рік.

Читайте також:
Сьогодні – 11-й “Рамштайн”. Резніков озвучив порядок денний

Передісторія

15 січня Британія оголосила про намір передати Україні ескадрон із 14 танків Challenger 2. Це рішення стало каталізатором для подальших рішень партнерів по НАТО нарешті надати Україні основні важкі танки, які можуть вплинути на хід війни і звільнення окупованих Росією територій.

Президент США Джо Байден 25 січня підтвердив наміри передати Україні 31 танк M1 Abrams, що дорівнює одному українському батальйону. Раніше адміністрація Байдена кілька місяців стверджувала, що танки M1 Abrams занадто складні й важкі в обслуговуванні та ремонті.
Водночас надання Вашингтоном танків Abrams фактично розблокувало рішення Німеччини про передачу танків Leopard 2. Того ж дня, 25 січня, після тривалих вагань і акцій громадського впливу, уряд ФРН нарешті погодився надати “леопарди” та дозволив реекспорт Україні танків свого виробництва з інших країн.

Надалі стало відомо, що Британія передасть 14 танків Challenger 2, Німеччина – 14 танків Leopard 2A6 (пізніше це число зросло до 18). Згодом Британія збільшила удвічі кількість обіцяних “челленджерів”.

Про свої наміри надати “леопарди” оголосили ПольщаНорвегія, Канада тощо. Водночас Франція ще не ухвалила рішення про передачу танків Leclerc.

Посол України у Франції Вадим Омельченко 27 січня оприлюднив інформацію про те, що західні країни загалом пообіцяли надати Києву 321 важкий танк.

Перший “Леопард 2” 4 лютого послала Канада.

5 лютого стало відомо, що українські танкісти починають навчання на “леопардах”.

8 лютого під час візиту до Великої Британії президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Ріші Сунак зустрілися з українськими військовими, які тренуються на британських танках “Челленджер” у Дорсеті.

20 березня Ан-124 привіз вісім норвезьких танків Leopard 2A4.

В Україну перші чотири Leopard 2 прибули з Польщі 24 лютого.

27 березня стало відомо, що в Україну прибули британські танки Challenger 2.

28 березня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус підтвердив, що всі обіцяні Німеччиною 18 танків Leopard 2 вже передані Україні.

Німеччина погодила також надання ЗСУ більш як сотні танків Leopard 1, старого зразка – вони використовують снаряди калібру 105 мм, яких майже ніде не залишилося на озброєнні (крім Бразилії).

Крім того, стало відомо, що Пентагон прискорить постачання танків Abrams в Україну та з цією метою вирішив відправити Києву відремонтовану старішу модель танка замість новішої M1A2.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна