Болгарія тимчасово заборонила імпорт збіжжя з України

Уряд Болгарії у середу, 19 квітня, запровадив тимчасову заборону на імпорт зерна й інших продуктів з України, за винятком транзитних.

Про це заявив в.о. прем’єр-міністра Болгарії Галаб Донев.

“За останній рік значна кількість (української – “Н”) їжі залишилася в країні та порушила харчові ланцюги. Якщо ця тенденція збережеться або посилиться, наслідки для болгарського бізнесу можуть бути надзвичайно серйозними. Ми змушені прийняти цей національний захід, оскільки європейська влада все ще розглядає адекватний захід”, – цитує Донєва “Укрінформ”.

Він також розраховує на те, що Брюссель вислухає та зрозуміє позиції Болгарії, Польщі, Чехії та Словаччини.

“Ми залишаємося солідарними з Україною, але банкрутство болгарських фермерів не сприятиме цій справі”, – зазначив Донєв.

Суть економічного конфлікту

Останніми днями Польща, а також Угорщина та Словаччина заборонили імпорт українських сільгосптоварів. У Румунії й Болгарії лунали заклики до цього та відповідні наміри. При цьому Польща заборонила не лише імпорт, а й транзит сільгосппродукції з України.

З цього приводу у Варшаві два дні тривали переговори української та польської урядових делегацій щодо пошуку шляхів виходу з кризової ситуації.

Поляки звертають увагу на те, що українське збіжжя, призначене для експорту в треті країни, насправді осідає в Польщі і через демпінг збиває ціни польських с/г-виробників. При цьому польські аграрії просять субсидій, крім того, додає емоцій передвиборча кампанія та політична боротьба.

Єврокомісія назвала неприйнятними односторонні торговельні рішення Польщі та інших сусідів України, які заборонили імпорт і транзит українського зерна та інших сільськогосподарських продуктів.

18 квітня після переговорів сторони дійшли згоди, що Польща розблокує транзит українського збіжжя до портів у Європі з 21 квітня під жорстким контролем та GPS-трекерами. Однак залишається чинною заборона на ввезення української сільськогосподарської продукції на внутрішній польський ринок.

Читайте також:
Словаччина заборонила переробку і продаж українського зерна через пестициди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна