КС відкрив провадження щодо конституційності угоди 2010 року про перебування ворожого флоту в Україні

Конституційний Суд України відкрив провадження у справі щодо конституційності Угоди між Україною та РФ про перебування Чорноморського флоту РФ на території України від 21 квітня 2010 року.

Про це інформує відділ комунікацій КС і правового моніторингу в п’ятницю, 14 квітня.

“Друга колегія суддів Другого сенату 13 квітня 2023 року відкрила конституційне провадження у справі за конституційним зверненням 49 народних депутатів України про надання висновку щодо конституційності Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 21 квітня 2010 року, ратифікованої законом України “Про ратифікацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України” від 27 квітня 2010 року №2153–VI”, – ідеться у повідомленні.

Суб’єкт права на конституційне звернення стверджує, що невідповідність оскаржуваної Угоди “принципам забезпечення національної безпеки, відсутність нормативно-правової бази для вчинення міжнародної угоди такого змісту, а також невідповідність вказаної угоди статті 17 Основного закону України” є підставою для визнання цієї Угоди неконституційною.

На одному із засідань Велика палата Суду визначить форму конституційного провадження у цій справі.

Суддя-доповідач у справі – Сергій Головатий.

Читайте також:
ДБР завершило розслідування щодо держзради Януковича та Азарова в справі харківських угод

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна