МЗС України відповіло на закид місії ООН, що обшуки в “УПЦ МП” можуть мати “дискримінаційний характер”

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) вважає, що обшуки українських силовиків у будівлях так званої “УПЦ Московського патріархату” можуть мати “дискримінаційний характер”.

Про це йдеться у звіті Місії ООН щодо ситуації з правами людини в Україні за останні пів року, опублікованому 24 березня.

В ООН нагадали, що у різних містах України СБУ провела обшуки в монастирях, офісах та навчальних закладах, якими володіє “УПЦ МП”. У деяких випадках співробітники спецслужби допитували священнослужителів з використанням поліграфа.

“УВКПЛ стурбоване, що дії держави, спрямовані проти УПЦ, можуть мати дискримінаційний характер. УВКПЛ також нагадує про необхідність забезпечення того, щоб усі особи, яким висунуто кримінальні звинувачення, користувалися всім спектром прав на справедливий судовий розгляд”, – ідеться у звіті.

У Міністерстві закордонних справ України назвали незбалансованим такі припущення Управління верховного комісара ООН

Речник МЗС Олег Ніколенко у Facebook заявив: “У нещодавньому звіті про права людини в Україні Управління Верховного комісара ООН з прав людини зазначило, що обшуки в будівлях УПЦ МП можуть мати “дискримінаційний характер”. Україна – демократична держава, в якій гарантується свобода віросповідання. Водночас свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку. Закликаємо УВКПЛ утримуватися від незбалансованих політичних оцінок, а базувати свої доповіді на фактах”.

Як інформувала “Новинарня“, 24 березня, на 14-му місяці повномасштабного вторгнення РФ в Україну, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер представила дві доповіді, в яких описано численні порушення міжнародного права прав людини та гуманітарного права. Під час пресконференції в Києві 24 березня пані Богнер заявила, що список порушень є довгим, включаючи свавільні страти та вбивства, сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, цілеспрямовані напади на цивільну інфраструктуру, свавільні затримання та насильницькі зникнення. Ці порушення, зокрема і в ставленні до військовополонених, місія ООН закидає не лише агресору, а й українській владі.
Після цього МЗС України висловило побажання, щоб місія ООН уникала будь-яких кроків, що можуть трактуватися як урівняння жертви та агресора

Читайте також:
СБУ оголосила про підозру керівнику Черкаської єпархії “УПЦ МП” Феодосію (Снігірьову)

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна