Мільйон боєприпасів для України: до “снарядної коаліції” приєдналося вже 20 країни ЄС

Польща стала 20-ю країною, яка долучилася до спільної закупівлі боєприпасів для України.

20 березня міністри оборони та закордонних справ ЄС разом узгодили пропозицію щодо термінового забезпечення української армії артилерійськими боєприпасами з існуючих запасів або шляхом спільної закупівлі, звернення до промисловості та збільшення промислових потужностей. Відтоді до угоди приєднуються країни-члени ЄС, нагадує пресслужба Генштабу ЗСУ 26 березня.

“Ми приєдналися до угоди ЄС про спільні закупівлі боєприпасів для України. Польща від самого початку прагнула започаткувати таку ініціативу. Це велика підтримка для наших східних сусідів і можливість для польської оборонної промисловості”, – сказав віцепрем’єр-міністр – міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

Перед цим до угоди приєдналася Іспанія.

“Після виконання обов’язкових адміністративних формальностей цієї середи міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес підписала проектну угоду про спільне придбання боєприпасів у рамках Європейського Союзу. Таким чином Іспанія приєднується до першої групи з 18 країн, які підписали цю угоду”, – повідомило міноборони Іспанії.

Цей проєкт підтримується Європейським оборонним агентством (EDA) і фінансуватиметься Європейським фондом підтримки миру. Він дозволить державам-членам закуповувати боєприпаси для поповнення своїх запасів і продовжувати надавати підтримку Україні, виграючи від скорочення витрат, отриманих від економії на масштабі та уникнення ризиків затримок через несподівані зміни попиту.

Використання вперше механізму спільної закупівлі озброєнь Європейським Союзом демонструє корисність європейських ініціатив для протидії поточним викликам безпеки та оборони. Ця угода матеріалізує один із напрямів дій, пропонованих верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки, щоб терміново розв’язати проблему боєприпасів, мати можливість продовжувати постачання в Україну та збільшити спроможність європейської промисловості реагувати на поточні та майбутні потреби.

Читайте також:
ЄС погодив закупівлю мільйона боєприпасів для ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна