Парламент Швеції схвалив надання Україні пакету допомоги з “Арчерами” і “Леопардами”

Шведський Риксдаг схвалив пропозицію уряду про передання Україні нового пакету військової допомоги, в якому передбачені самохідні артилерійські установки Archer і танки Leopard 2.

Про це передає “Європейська правда” в четвер, 23 березня.

Відповідно до ухваленого парламентом рішення, уряд Швеції може передати Україні військове обладнання та боєприпаси на загальну суму 6,2 мільярда крон (554 млн євро). Конкретно йдеться про танки Leopard 2, САУ Archer та легку протитанкову зброю Robot 57.

“Уряд обґрунтовує свою пропозицію тим, що надання військового обладнання Україні відповідає інтересам Швеції”, – зазначили в парламенті.

Крім того, уряду Швеції дозволили ухвалити рішення про продаж 14 артилерійських установок типу Archer Великій Британії, яка раніше передала Україні свої AS90.

САУ Archer – шведська 155-мм самохідна артилерійська установка на базі шасі Volvo A30D 6×6, призначена для знищення живої сили, артилерійських батарей, дзотів, а також для забезпечення проходів в мінних полях та польових загородженнях.
Відома своєю влучністю. Ефективна дальність – до 60 км. Вартість – $4,5 млн за одиницю.

Для фінансування цієї пакетної пропозиції асигнування на збройні сили Швеції протягом 2023 року будуть збільшені на 730 мільйонів шведських крон, а на період до 2028-го, за оцінками уряду країни, витрати мають бути збільшені на 6,1 мільярда крон.

Як відомо, минулого тижня стало відомо, що уряд Швеції вирішив передати Україні вісім самохідних артилерійських установок Archer, а також десять танків Leopard 2.

Читайте також:
Швеція надає Україні близько 50 БМП та гаубиці Archer

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна