“Дискредитація мобілізації”: у Міноборони запевнили, що без підготовки на передову не відправляють, а жінок мобілізують лише за згодою

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр запевняє, що мобілізованих не направляють на передову без належної підготовки, а питання розсилок повісток через “Дію” не обговорюється.

“Кремлівська пропаганда продовжує поширювати фейки та міфи, використовувати маніпуляції фактами задля впливу на українське суспільство. Зокрема, кремлівські пропагандисти відпрацьовують тему дискредитації мобілізації“, – заявила Маляр.

Зокрема, за її словам, “постійно шириться інформація”, нібито повістки будуть видавати через застосунок “Дія”.

“Наразі повістки через “Дію” не видають. І питання це не опрацьовується”, – наголосила заступниця міністра.

Вона також підкреслила, що жінок в Україні не мобілізують без їхньої згоди, навіть медиків.

“Якщо військовозобов’язана жінка отримує повістку – це для уточнення даних”, – запевнила Маляр, нагадавши, що за законом уточнювати дані потрібно кожні 5 років.

“Ще один російський наратив, що мобілізованих одразу без підготовки відправляють в Бахмут. Насправді мобілізованих, які не проходили військової служби, направляють до навчальних центрів. Через масштабну війну підготовка рядового й сержантського складу відбувається за скороченими термінами, але без зниження якості навчання”, – зауважила Маляр.

І додала:

“Якщо вас без навичок володіння зброєю та підготовки направили на передній край, ви маєте повідомити про це на телефони гарячої лінії. Для того, щоб оперативно розібратись і вжити заходів, потрібно назвати ім’я та прізвище мобілізованої особи й номер військової частини, в яку направили, та який ТЦК СП відправив. Номери гарячої лінії Міністерства оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442 та 044-454-44-99“.

У лютому цього року в соцмережах набула розголосу історія мобілізованого мешканця Тернополя Богдана Покітка, який загинув на передовій менш ніж через місяць після мобілізації (отримав повістку в першій половині січня, був призваний до війська 18 січня, склав присягу 31 січня, 12 лютого був переведений до нового місця проходження служби, а 16 лютого загинув унаслідок бойових дій).
Територіальний центр комплектування проводить службову перевірку, щоб встановити відповідальних за підготовку та навчання особового складу.

Читайте також:
Комбата “Купола” з 46-ї бригади ДШВ понизили в посаді через критику рівня підготовки мобілізованих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна