Після Щегеля: свідомі артисти не можуть виїхати для виступів за кордоном, як це прописав Мінкульт

Діячі культури та мистецтва висловлюють зауваження до рішення Міністерства культури та інформаційної політики зробити більш жорсткими умови для дозволу на виїзд з України для митців, спричиненого скандалом після заяви стенд-апера Андрія Щегеля про його втечу за кордон від мобілізації за дозволом від МКІП.

“Шановне Міністерство культури. Той перелік документів, які ви вирішили вимагати від нас через одного *удака, неможливий до виконання. А значить, заперечує ваше бажання вчергове нам “допомогти” в нашій діяльності”, – наголосив лідер гурту “Козак систем” Іван Леньо.

“Якщо ви хочете убезпечити себе від відповідальності за неповернення якогось чергового *удака з-за кордону, то придумуйте що завгодно, але коли *удак захоче залишитись – він знайде канали виїзду і залишиться, в незалежності від того, музикант він за фахом, чи народний депутат“, – зауважив Леньо.

Він підкреслив, що такі гурти, як “Океан Ельзи”, “Бумбокс”, “Без Обмежень”, “Скай”, “Друга ріка”, “Жадан і Собаки”, “Даха Браха”, “Онука”, ТНМК чи Kozak System, які після повномасштабного вторгнення війни неодноразово виїжджали за кордон і “поверталися з хорошим результатом для суттєвої допомоги ЗСУ”, не потребують якихось доказів своєї адекватності.

“Ба більше, для нас принизливо доводити в будь-якій формі, що ми повернемося з чергових гастролей. Бо для нас самих це морально неприйнятно – втікати з країни під час війни“, – наголосив музикант, зазначивши, що сам він “за кордон не рветься”.

“Мені роботи і в Україні вистачає, наїздився [наїздився по закордонах] за 30 років концертного життя. Ви про культурну дипломатію подумайте, про 10 мільйонів біженців (а це в основному жінки з дітьми), для яких наш приїзд – як ковток надії на повернення, про донесення до європейців справжніх сенсів цієї війни”, – додав Леньо.

У коментарях до свого допису лідер “Козак систем” також зауважив, що вимога МКІП до музикантів надати контракти на виступи, задля яких вони виїздять за кордон, є порушенням комерційної таємниці.

Підтримав митців і народний депутат від “Європейської солідарності”, голова підкомітету з питань культурної політики Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький.

“Мені дивно, що через дурість стендапера, який втік до Туреччини за дозволом Мінкульту, тепер на великі, важливі для України події не можуть запросити блискучого оперного співака чи талановитого рок-музиканта або художника.
Може, не митців потрібно принижувати, а звільнити когось у Мінкульті, хто продає дозволи стендаперам, які ховаються від армії? Натомість, ті ж чиновники не випускають митців , які дійсно репрезентують Україну через наше велике мистецтво”, – вважає Княжицький.

 

У Міністерстві раніше наголосили, що підтримують “свідомих артистів” і не припинили сприяти можливості їх виїзду за кордон.

“Культура — наш інструмент боротьби з ворогом. І закордоном, і в межах нашої країни”, – зауважили у МКІП.

Контекст

Раніше міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що відтепер діячі культури для виїзду за кордон повинні будуть підтверджувати наявність військового обліку в організації й надавати контракти на виступи чи участь в інших заходах, за якими виїздять, а після повернення в Україну – звіт про здійснену під час виїзду діяльність, зокрема про зібрані кошти, в разі якщо це було метою поїздки.

“Такий виїзд не може тривати більше 60 днів“, – наголосив також Ткаченко.

Тема про дозволи на виїзд за кордон митців-чоловіків набула жвавого обговорення після заяви стендап-коміка Андрія Щегеля, який в інтерв’ю журналісту Роману Скрипіну розповів, що виїхав за кордон за дозволом МКІП, який отримав як діяч культури, перебуває в Туреччині й повертатися додому поки що не збирається.

Також Щегель зізнався, що проігнорував кілька повісток, але надав перевагу втечі з України – попри те, що в юності він закінчив Львівський військовий ліцей і юридичний ліцей академії МВС.

Комік назвав себе “вільною людиною”, країну – “фікцією”, а щодо своїх однолітків, які були мобілізовані у військо, заявив, що “це їхній вибір – гинути”.

Після цього резонансного інтерв’ю, яке викликало хвилю обурення в українському суспільстві, в Мінкультури заявили, що ініціюють посилення порядку отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку, а також посилення відповідальності за порушення правил виїзду та повернення в Україну.

Як відомо, відповідно до розпоряджень керівництва держави, Держприкордонслужба закрила виїзд за кордон чоловікам віком від 18 до 60 років без спеціального дозволу на час дії воєнного стану 25 лютого 2022 року, наступного дня після повномасштабного вторгнення РФ.

Читайте також:
“Сьогодні від 50 до 100 гинуть”: Зеленський відповів на петицію щодо заборони чоловікам на виїзд за кордон

РНБО заборонила всім чиновникам і депутатам виїзд за кордон без відряджень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна