Заняття й запахи: поради психологів, як побороти тривогу ℗

В умовах великої війни, яка не вщухає, а лише затягується, українці й далі потерпають від тривожності. При цьому, кажуть психологи, руйнівною не тривога як така – адже вона є природною реакцією на небезпеку. Виснажує, а часто і руйнує душу та тіло той рівень стресу, що його отримує людина, коли переживає.

У цьому матеріалі ми зібрали кілька порад від психологів і психотерапевтів, які підказують, як перемогти стрес, внутрішню напругу та їхні наслідки.

Три стратегії

Якщо йдеться про іншу людину, яка переживає тривогу, – не зловживайте порадами та уникайте вказівок, аби вона заспокоїлася та “взяла себе в руки”. Це, навпаки, дратує і створює відчуття, що твої переживання зневажають. Впливати варто непрямими методами – так, щоб людина могла справді дієвий шлях до заспокоєння.

Для протидії страху є три базові стратегії: “бий”, “біжи”, “замри”. Кожна людина обирає для себе власну протидію, відповідну своїй натурі. Вибір чужої стратегії може тільки погіршити ситуацію та ще більше пригнітити.

Якщо ви відчуваєте, що от-от вибухнете від тривоги, гніву чи розпачу, варто пошукати точку вивільнення цієї енергії. Це може бути і хобі, і спорт, і робота – з більшим навантаженням та якістю, і просто планування та втілення житейських справ.

І, звісно, варто робити перерви в споживанні інформації, особливо негативної та емоційно забарвленої. Намагайтеся не переглядати новини перед сном. Встановіть собі визначені години для перегляду новин і приділяйте увагу лише якісним та перевіреним джерелам.

Ефективні відповіді

Окремими проявами душевної нестабільності в нинішніх умовах є депресія та, як наслідок, апатія. Її ознаками є: брак енергії для виконання звичних справ, небажання щось робити, пасивність, відмова від соціального життя та емоцій, ігнорування власних проблем.

Щоб вийти з апатії, психологи радять:

  • регулярно займатися фізичними вправами, які можуть включати кардіонавантаження, розтяжки, релаксацію;
  • взятися до рукоділля, майстрування чи іншого творчого заняття, яке приносить задоволення – наприклад, кулінарії;
  • проводити більше часу з рідними, друзями та близькими;
  • спробувати зав’язати нові знайомства, стосунки;
  • завести домашнього улюбленця;
  • добре відпочивати, спати.

Свою роль у заспокоєнні та виході зі “ступора” відіграють запахи. Згадайте аромат, який асоціюється із найщасливішими моментами минулого. Кава? Мандарини? Сіно? Глиця? Часто це можуть бути улюблені парфуми – ваші, вашого подружжя, мами чи дочки. Заповніть простір навколо себе цим запахом. Поверніть його собі, сходивши до кав’ярні, в ліс, парфумерну крамницю абощо.

У цьому сенсі зарадить і “фототерапія”. Це коли можна передивитися щасливі знімки з архіву, а також озирнутися навколо і сфотографувати те, що вважаєте красивим: проліски, бруньки, річку, світанок, захід сонця, людей чи тварин.

Також помічними можуть бути антистресові розмальовки і просто малювання. Читання хорошої художньої літератури. Прослуховування улюбленої музики та спів.

Якщо ви зможете долучити до творчих занять інших людей, близьких та друзів, то отримаєте не тільки заспокоєння, а й відчуття згуртованості.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна