Більшість громадян вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку, – соцопитування

Незважаючи на війну, події в Україні розвиваються в правильному напрямку – у цьому переконані 61% українців, і лише 21% вважають, що події розвиваються в неправильному напрямку.

Про це під час презентації результатів соціологічного опитування Центру Разумкова в “Укрінформі” 15 березня повідомив заступник директора соціологічної служби Михайло Міщенко.

“За результатами опитування щодо оцінки громадянами процесів, які відбуваються в Україні, 61% респондентів вважає, що події розвиваються в правильному напрямку, і лише 21%, що події розвиваються в неправильному напрямі”, – сказав Міщенко.

Він нагадав, що до повномасштабного вторгнення РФ – наприкінці 2021 року – ці показники були гіршими. Тоді лише 20% опитаних відповідали, що події розвиваються в правильному напрямку, а 65,5% зазначили, що події розвиваються в неправильному напрямку.

“Це може бути пов’язано з тим, що з початку війни відбулась консолідація суспільства – люди чітко усвідомлюють напрямок суспільного розвитку, який вони асоціюють з перемогою”, – зауважив соціолог.

Крім того, 49% українців вірять, що Україна здатна подолати існуючі проблеми чи труднощі протягом найближчих кількох років, 36% вважають, що Україна зможе їх подолати у більш віддаленій перспективі, та лише 3% – що Україна не здатна подолати існуючі проблеми та труднощі.

Наприкінці 2021 року — до початку війни – лише 18% громадян вважали, що Україна здатна подолати проблеми та труднощі протягом найближчого часу, 54% – у більш віддаленій перспективі, 18% – взагалі нездатна.

“Переважна більшість громадян вважає, що влада добре, або скоріше добре справляється з розв’язанням проблем у сферах оборони країни та енергозабезпечення.

У сфері оборони: добре — 25,4%, скоріше добре — 56,4%, скоріше погано — 11%, дуже погано — 2,2%, важко відповісти — 4,9%.

У сфері енергозабезпечення: добре — 18%, скоріше добре — 61,6%, скоріше погано — 13%, дуже погано – 3,4%, важко відповісти — 4%”, – повідомив також директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

Окрім цього, 8,6% опитаних вважають, що влада добре справляється з проблемами сфері соціального захисту, 44% – вважають, що скоріше добре, 28,8% – скоріше погано, 8,2% – дуже погано, 10,4% – важко відповісти.

6,2% респондентів дуже добре оцінили спроможність держави розв’язувати проблеми у сфері охорони здоров’я, 47,6% – добре, 30% – скоріше погано, 5,7% – дуже погано, 10,3% – важко відповісти.

6,2% респондентів дуже добре оцінили спроможність держави розв’язувати проблеми у сфері освіти, 50% – добре, 24% – скоріше погано, 5,4% – дуже погано, 14,7% – важко відповісти.

Крім того, негативні оцінки переважають у сферах боротьби з корупцією та правосуддям.

Розв’язання проблем у сфері боротьби з корупцією: 4% – дуже добре, 19,5% – добре, 44,5% – скоріше погано, 21,3% – дуже погано, 10,7% – важко відповісти.

Розв’язання проблем у сфері правосуддя: 5,6% — дуже добре, 25% скоріше добре, 37,3% – скоріше погано, 10,8% – дуже погано, 23,2% – важко відповісти.

“Навіть розв’язання таких проблем, як економічні, оцінюється вище, ніж було до війни, коли з точки зору об’єктивних показників ситуація була краща. Водночас боротьба з корупцією та правосуддя залишаються слабкою ланкою”, – зазначив Биченко.

Опитування проводилося з 23 лютого по 1 березня. Було опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії. Метод опитування — особисте інтерв’ю в помешканні респондентів.
Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.
Опитування проведено в рамках проекту Програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна