Нідерланди передадуть Україні два тральщики для розмінування акваторії Чорного моря

Нідерланди до 2025 року нададуть Україні два тральщики типу Alkmaar для розмінування акваторії Чорного моря.

Про це розповіла міністр оборони Королівства Нідерланди Кайса Оллонґрен під час спільного брифінгу з українським колегою Олексієм Резніковим у Медіацентрі Україна-Одеса, передає “Укрінформ“.

“Ми розуміємо стратегічну та економічну важливість гаваней в Одесі для того, щоб експортувати їжу. Для захисту морського простору Нідерланди нададуть Україні два мінні тральщики типу Alkmaar. Питання розмінування Чорного моря не вирішиться разом із завершенням війни, саме тому ці тральщики – внесок у майбутнє України”, – наголосила Оллонґрен.

За її словами, Україна отримає ці кораблі до 2025 року.

Як пояснив Олексій Резніков, таку часову політику зумовлюють три фактори:

  1. потрібен час для підготовки екіпажу для служби на тральщиках, адже це складні системи, тож військові повинні вміти ними користуватися;
  2. згідно з конвенцією Монтре, під час війни неможливий прохід військових кораблів через Босфор;
  3. розмінування Чорного моря є небезпечним доти, доки в Україні триває війна і немає побудованої архітектури безпеки в Європі.

Водночас Резніков висловив упевненість, що наші військові “швидко опанують цих “мисливців на міни”, а отже цей термін може бути скорочений.

Оллонґрен також повідомила, що Нідерланди передадуть Україні мости та переправи М-3 і системи РЛС.

“Ми продовжимо нашу непохитну підтримку України, ми не дозволимо Росії “вийти сухою з води”, тобто з цієї жорстокої війни, і ми боротимемося за вільне демократичне майбутнє України та всієї Європи”, – наголосила пані міністр.

Читайте також:
Нідерланди нададуть Україні 20 тисяч снарядів до танків Leopard 2, запчастини й вишкіл

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна