“Оскара” за найкращий документальний фільм дали “Навальному”, а не українській стрічці про дітей Донбасу

Премію Американської кіноакадемії у категорії “Найкращий документальний фільм”, де номінувався український “Будинок зі скалок”, отримала стрічка канадського режисера Деніела Роера “Навальний”.

Про це повідомляється на офіційній сторінці у твітері. Церемонія вручення “Оскарів” відбулася в Лос-Анджелесі в ніч із 12 на 13 березня за київським часом.

Українсько-дансько-шведсько-фінський фільм “Будинок зі скалок” (A House Made of Splinters), режисером якого є данець Сімон Леренг Вільмонт, розповідає про дітей зі складних родин, які потрапили у Лисичанський центр соціально-психологічної допомоги – на прифронтовому Донбасі, де з 2014 року триває російсько-українська війна.

Там вони проводять 9 місяців – і або повертаються до батьків, або потрапляють в інтернат чи прийомну родину.

Світова прем’єра фільму відбулася на найбільшому фестивалі незалежного кіно “Санденс” у січні 2022 року, де стрічка отримала нагороду за найкращу режисерську роботу (в міжнародній програмі).

“Весь Лос-Анджелес у ці дні завалений рекламою всіх фільмів-номінантів на “Оскар”. Усюди на білбордах, сітілайтах, на парканах, і телеканалах, от просто усюди. Це наче велика виборча дільниця. Просто напроти готелю, де ми зупинилися, – величезний білборд із рекламою фільму нашого конкурента.

Чи є наша реклама у місті? Авжеж ні. “Будинок зі скалок”, хоч і профінансований чотирма країнами – Данія, Україна, Швеція і Фінляндія – все одно має набагато-набагато менший бюджет, ніж у наших конкурентів”, – написав напередодні “оскарівської” ночі Азад Сафаров, який є другим режисером і лінійним продюсером “Будинку зі скалок”.

Як відомо, цього року Американська кіноакадемія вже вдруге поспіль відмовила в трансляції виступу президента України Володимира Зеленського під час вручення премії “Оскар”.

Про що фільм “Навальний”

У фільмі Деніела Роера, який отримав “Оскар”-2023, розповідається про російського опозиціонера Олексія Навального.

Стрічка охоплює події в період із літа 2020-го по січень 2021 року, впродовж якого Навальний був отруєний “Новічком”, лікувався за кордоном, а потім повернувся в РФ і був засуджений до багаторічного терміну ув’язнення.

“Я б хотів присвятити цю нагороду Олексію Навальному та всім політв’язням у всьому світі”, — заявив Роер, отримуючи нагороду.

Разом із режисером “Оскар” отримували дружина Навального Юлія, діти Дар’я та Захар, а також журналісти-розслідувачі Марія Пєвчіх та Христо Грозєв, який також є одним із героїв стрічки. Грозєв є провідним журналістом-розслідувачем групи Bellingcat й спеціалізується на Росії, і саме він допоміг викрити ймовірну змову щодо вбивства Навального, про що також розповідається у фільмі.

Скріншот з відео

“Олексію, я мрію про той день, коли ти будеш вільним і моя країна буде вільною. Будь сильним, моє кохання!” — сказала зі сцени дружина, Юлія Навальна.

Читайте також:
Український фільм потрапив до лонглиста номінантів на кінопремію “Оскар-2023”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна