Як відкрити банківський рахунок у Великобританії ℗

Станом на кінець минулого року до Великої Британії за дозволами з України прибуло приблизно 144,6 тис. вимушених переселенців – втікачів від війни. Із них більш як 105 тисяч осіб приїхали за програмою “Будинки для України” (Homes for Ukraine). Українським біженцям дозволено три роки перебувати у Сполученому Королівстві, працювати, мати доступ до державних послуг та пільг. Понад 40% українських біженців влаштувалися тут на роботу. Відтак у багатьох постає питання: як відкрити банківський рахунок у Великій Британії? Або, залежно від мови спілкування – как открыть счет в банке великобритании?

Наявність банківського рахунку важлива для отримання соціальної допомоги та заробітньої плати, тому для тимчасового мігранта, переселенця чи заробітчанина важливо мати змогу його відкрити. У цьому матеріалі ми дамо поради, як отримати рахунок і картку очно та онлайн.

Умови для відкриття рахунку в Англії

Для того, щоб відкрити банківський рахунок у Великобританії, слід передусім оформити біометричний дозвіл на проживання. Це так званий BRP – Biometric Residence Permit – ідентифікаційна карта, яка засвідчує право перебувати на території Королівства до трьох років, право отримувати соціальну допомогу, працювати, навчатись тощо. Без такої карти максимально допустима тривалість легального перебування на британській території становить шість місяців.

Інструкція щодо оформлення BRP міститься в дозвільному листі (permission letter), який учасники програми “Будинки для України” отримують після схвалення їхнього в’їзду і який фактично заміняє візу.

Після приїзду до Великої Британії громадяни України мають лише 10 днів на оформлення біометричного дозволу на проживання. Якщо цього не зроби, виникнуть проблеми з соцвиплатами, працею та ін.

Після здобуття BRP ви отримаєте змогу відкривати банківський рахунок та отримувати на нього грошову допомогу й інші виплати.

Необхідні документи

  1. Ідентифікаційні документи, паспорт та BRP. Також збережіть permission letter.
  2. Підтвердження адреси проживання в Британії.
  3. Адреса електронної пошти – е-мейл, створений на ваше ім’я та підв’язаний під ваш телефон, через який банк триматиме з вами зв’язок.

Подавати заявку на відкриття банківського рахунку можна особисто, онлайн або у банківському застосунку в смартфоні.

Якщо подаєте заявку особисто у відділенні банку – не забудьте взяти з собою всі паперові документи.

При цьому багатьом цікаво, чи можливо відкрити банківський рахунок у Британії онлайн, без походу в офіс? Відповідь – так. Найпростіший спосіб для цього – скористатися так званими необанками, або мобільними банками, що не мають фізичних відділень. В Англії, Шотландії, Уельсі такими аналогами нашого Монобанку є Revolut та Monzo. Для відкриття подібного рахунку достатньо відповісти на запитання анкети в мобільному додатку.

Якщо вам бракує якихось документів – можна спробувати “проскочити” й так, адже британські банки можуть робити послаблення для українців, які рятуються від війни. А Британія, як відомо, один із найбільших союзників України у відбитті російської агресії.

Хто допоможе у відкритті рахунку та бізнесу

Якщо задати в гуглі “открыть счет в иностранном банке через интернет” – матимете чимало підказок щодо фірм-консультантів, які допоможуть не лише відкрити рахунок без зайвих клопотів, а й точно зробити це дистанційно. Іноді – навіть без потреби перебувати в країні, де ви хочете “заякоритися” в надійному банку – наприклад, Barclays, Bank of Scotland, HSBC, Santander та ін.

Важливо, щоб супроводжуюча фірма мала багаторічний досвід у сфері міжнародного права та ведення бізнесу за кордоном. Одним із таких варіантів є міжнародна юридична компанія Incluence. Вона працює з різними напрямками бізнесу клієнтів – IT-індустрія, фінтех, рітейл, інвестиції, криптовалюта, електронна комерція, форекс, гемблінг, оптова торгівля тощо.

Послуги таких компаній охоплюють реєстрацію та юридичний супровід бізнесу за кордоном, відкриття банківських рахунків, ліцензування, підготовку різної звітності та багато іншого.

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна