Як просто відкрити рахунок у банку за кордоном ℗

На території Європейського Союзу станом на березень 2023 року перебувають понад 4 мільйони вимушених переселенців з України. Із них приблизно 800 тисяч – діти, а 1 мільйон 100 тисяч – дорослі, вже працевлаштовані в країнах ЄС.  Про це повідомив на пресконференції в Брюсселі, присвяченій першому року Директиви про тимчасовий захист для України, віцепрезидент Єврокомісії Маргарітіс Схінас. Він зазначив, що тимчасовий статус захисту надає прямий і безумовний доступ до ринку праці в ЄС, на відміну від статусу прохачів притулку.

Отже, мільйони українців через рік після повномасштабного вторгнення РФ залишаються в Європі, де живуть, працюють (на місці та дистанційно), виховують і навчають дітей, волонтерять, купують товари, сплачують за житло. Звісно, в них є рахунки й картки в українських банках. Але очевидно, що також люди мають потребу відкрити рахунок за кордоном.

Чому українці за кордоном потребують відкриття там банківських рахунків

Як відомо, у 2022 році Національний банк України – для утримання фінансової системи та запобігання відтоку валюти з країни – встановив ліміти на зняття готівки і розрахунки картками за межами України.

Таким чином, із 21 липня 2022 року для українців, які перебувають за кордоном, встановлені такі правила:

  • на місяць зі своїх гривневих платіжних карток (з усіх гривневих рахунків клієнта в банку) за кордоном дозволено знімати 50 тис. грн в еквіваленті, при цьому кожні сім днів – лише 12,5 тис. грн;
  • щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із гривневих карток визначено в розмірі 100 тис. грн в еквіваленті (теж з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у національній валюті).

Виходить, щотижня наш громадянин у ЄС може знімати з гривневої картки менш як 320 євро. А розплачуватися протягом місяця з карток умовного “Приватбанку” чи “Монобанку” – на суму до 2550 євро.

Така сума часто недостатня навіть для однієї особи, не кажучи вже про матір із дітьми чи ширшу родину. Крім того, не завжди можливо та достатньо поповнювати українські платіжні карти. Відповідь на цей виклик очевидна – потрібно відкривати рахунок у закордонному банку в країні перебування.

Загалом, є дуже багато причин, навіщо переміщеній особі банківський рахунок за кордоном, крім повсякденних витрат та розрахунків без урахування українських лімітів. Це може бути і міжнародний бізнес, і заощадження коштів, і купівля нерухомості, і внесення платежів за навчання, і отримання платні за роботу, фріланс тощо.

Також внесення коштів на рахунок потрібно, щоб отримати посвідку на проживання. Ідеться про виконання умов державних програм, коли на банківському рахунку мігранта має перебувати певна сума.

Картка європейського банку за допомогою GLS Law Company

У кожній державі умови для відкриття банківського рахунку для іноземця різні, та і в межах однієї країни фінансові установи висувають несхожі вимоги. Щоб уникнути проблем, зберегти час і нерви, варто звернутися по допомогу до фахових консультантів та профільних компаній. Зокрема, такі юридичні послуги надають спеціалісти GLS Law Company.

Із їхньою допомогою клієнт матиме змогу правильно підготувати необхідні документи та легко відкрити банківський рахунок в іноземному банку.

Зазвичай потрібна особиста присутність у банку майбутнього клієнта. Проте іноді допускається й віддалене відкриття рахунку. Цілком реалістичний та раціональний варіант – щоб ваші інтереси представляв спеціаліст юридичної компанії за дорученням. Він займеться розв’язанням організаційних питань, а після реєстрації надішле вам оригінал банківського договору та картку поштою.

Для прискорення процедури можна зробити і так, щоб головні питання вирішувалися довіреною особою віддалено, а візит у банківське відділення відбувся лише для особистого підписання контракту.

Зазвичай заявки клієнтів іноземні установи розглядають за 7-10 робочих днів, якщо не будуть потрібні додаткові документи. Тому важливо підготувати цей перелік документів, адже іноземні банки дуже ретельно вивчають своїх майбутніх вкладників. Допоможуть у цьому, знов-таки, спеціально навчені та обізнані люди.

Попередній перелік документів для відкриття картки іноземного банку

Щоб відкрити рахунок у закордонному банку та отримати його пластикову картку, знадобляться такі папери (але не лише вони):

  • закордонний та/або внутрішній паспорт,
  • резюме чи CV,
  • витяг із наявного банківського рахунку,
  • довідка про доходи чи дивіденди, депозитні договори та інші документи, що підтверджують джерела доходів,
  • документи, якими можна визначити сімейний стан майбутнього клієнта,
  • деякі інші документи.

На закінчення варто сказати, що коло отримувачів таких послуг надалі може ще більше розширитись. Адже після стабілізації безпекової ситуації та перемоги України настане лібералізація умов виїзду за кордон для чоловіків, а водночас і період прискореної євроінтеграції. Тож багато чоловіків можуть приєднатись до своїх сімей за кордоном.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна