Українські правозахисники із Truth Hounds отримали норвезьку Премію свободи імені Сахарова

Українська правозахисна організація Truth Hounds, яка займається документуванням воєнних злочинів росіян, отримала Премію свободи імені Сахарова 2023 року від Норвезького гельсінкського комітету.

Про це 9 березня повідомили в комітеті, який започаткував премію.

Неурядову організацію нагородили за їхній внесок у документування фактів та доказів воєнних злочинів, а також потенційних злочинів проти людяності.

“Документування робить Truth Hounds важливою рушійною силою та гравцем, із яким мають рахуватися”, – сказав генеральний секретар НГК Беріт Ліндеман.

“Нагорода імені Сахарова це знак нашої поваги як самій організації, так і всьому українському народу, який бореться проти неспровокованої російської агресії та брутального нападу”, – сказав Ліндеман.

У заяві Truth Hounds з приводу отримання премії сказано: “Станом на березень 2023 року близько 20% української території окуповано Росією. Деякі міста та села перебувають в окупації вже дев’ять років. В якому постраждалому від окупації регіоні України ми б не документували, зіштовхуємося з одним — методичним знищенням українськості через прицільні вбивства, катування, депортації, руйнування культурної спадщини.
Ми отримуємо цю премію від імені громадян України, яких вбивають, переслідують і масово переселяють на чужі території саме тому, що у них є мужність відчувати себе українцями і заявляти про це. Від імені всіх людей, які за ці дев’ять років довірили нам найгірші спогади у житті.
Ця премія належить кожному, хто бореться проти спроб знищити українськість. І вона для кожного, хто у майбутньому матиме змогу читати правду на сторінках підручників з історії, а також житиме у світі, де глобальна солідарність і правосуддя довели свою спроможність.
Борімося, поборемо!”

Організація Truth Hounds розпочала свою діяльність після Революції гідності, під час окупації Криму та війни на сході України.

Як зазначили в комітеті, Truth Hounds систематично документують порушення міжнародного гуманітарного права, збираючи свідчення потерпілих та інші вагомі докази. Зокрема, організація допомагає розслідуванням Міжнародного кримінального суду у Гаазі (ICC), українським та іноземним слідчим. Truth Hounds також документує воєнні злочини на Південному Кавказі, у Центральній Азії та у Білорусі.

Премія імені Андрія Сахарова була започаткована Норвезьким гельсінським комітетом у 1980 році за підтримки самого Андрія Сахарова  радянського фізика-теоретика, громадського діяча, дисидента, правозахисника.
Раніше премію отримували правозахисники з Чехії, Словаччини, Росії, Білорусі, Азербайджану, Казахстану та Угорщини.
Церемонія нагородження відбудеться 25 травня 2023 року у Нобелівському Центрі миру в Осло.

Читайте також:
Першу в історії України Нобелівську премію миру продадуть на аукціоні

“За розумні часові рамки”. У Гаагу скерували четверте повідомлення щодо злочинів в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна