Володимир Єрмоленко: Чому Тарас Шевченко – точно наш батько-засновник

Володимир Єрмоленко
президент Українського ПЕН, філософ, публіцист, викладач Києво-Могилянської академії

Тарас точно наш батько-засновник (FB)

Він (Тарас Шевченко) створив деякі речі, на яких наша країна і досі тримається.

  • Він зробив ідею України інклюзивною. “Козацький міф” він поширив на широкі маси людей, передусім на селян.
  • Він дав хліборобам відчуття належності до воїнства. Може, не дав, як нагадав. І цей ейдос хлібороба-воїна – людини, яка піклується про майбутнє, вирощуючи живе, але коли треба, то візьме шаблю, мушкет чи джавелін у руки і піде воювати – він і досі ого-го, як з нами живе.
  • Він створив огого який “вірусний контент”. Причому вірусний на сотні років уперед. Особливість його поезії – в тому, що її повторюють, “мемизують” і співають. Це література, яка проникає в тіла (бо стає співом) і яка виходить далеко за межі автора (бо повторюється великою кількістю людей). Мабуть, Тарас – найбільш “мемизований” письменник у світовій літературі. Хіба що після Христа.
  • Він довів, що нація може творитися без суверена і до суверена. І тоді вона суверену може диктувати правила гри. І може вижити без держави якийсь час, якщо має сильні низові інстинкти і низову комунікацію. Наша нація не зовсім політична і не зовсім етнічна, вона ботанічна.
  • Він показав, що Україна справді здатна постати з попелу. Шевченко зʼявився тоді, коли в російській імперії вже встигли оголосити епітафію по Україні – зробив це Пушкін у “Полтаві”, зробив це, певною мірою, навіть Гоголь, на жаль. Про це писав Маланюк, і правильно писав. І саме Шевченко і кирило-мефодіївці (Костомаров, зокрема) це заперечили.

Тому, так, Україна в його особі – постала з мертвих.

Можливо, ця здатність до регенерації – одна з особливостей нашої історії. Мабуть, не лише нашої.

Так буває – спільноти повстають з довгої сплячки і довгого забуття – якщо мають десь усередині, в глибині, ті сили, які ховаються під землею, а потім проростають.

Така от ботанічна антропологія.

Читайте також:
Тарас Шевченко став світовим рекордсменом за кількістю встановлених пам’ятників культурному діячу, – МЗС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна