Україна в рамках обміну передала в РФ засудженого білоруського найманця

Україна передала Росії білоруського найманця Максима Зязюльчика, якого засудили за участь у війні проти нашої держави, в рамках обміну полоненими.

Про це в середу, 8 березня, повідомляє “Радыё Свабода”.
Відомо, що Україна включила громадянина Білорусі Максима Зязюльчика до списків на передачу Росії в рамках обміну полоненими. Він, скоріше за все, потрапив до списку 90 російських військових, які були передані Росії 7 березня в обмін на 130 українських військових.

Судячи з відео Міноборони РФ, обмін відбувся на кордоні України з Бєлгородською областю. Разом з іншими росіянами в автобусі був і Зязюльчик.

Зазначимо, що 18 січня в Києві Зязюльчика засудили до 10 років позбавлення волі за участь як найманця, який брав участь у бойових діях проти України. При цьому суд ухвалив рішення про звільнення білоруса від відбування покарання в Україні.

Чоловік особисто підписав заяву, в якій погоджувався на передачу Росії в обмін на полоненого військового, громадянина України.

Відомо, що Зязюльчик служив у підрозділі “Ветерани” на посаді кулеметника-ретранслятора з 21 липня 2022 року. Батальйон “Ветерани” є підрозділом приватної військової компанії “Редаут”, яка спочатку не брала участь у бойових діях, але виконувала функцію охорони об’єктів.

Зязюльчик брав участь у боях під Краснопіллям Донецької області, у Дубській лісосмузі отримав поранення і до 25 серпня лікувався на базі постійної дислокації “Редаут” в Ізюмі Харківської області.

Потім батальйон “Ветерани” перевели на позиції під Сватовим Луганської області, а пізніше до Лиманського району Донецької області.

Зрештою 19 вересня Зязюльчик потрапив у полон до українських військових. Після вироку суду в СБУ повідомили, що чоловік був агентом КДБ Білорусі – в грудні 2020 року він вступив на службу в 2-е антитерористичне управління КДБ на посаду “розвідник”.

За легендою, Зязюльчик мав діяти під виглядом іноземного найманця, щоб зібрати інформацію про зразки іноземної зброї, які підрозділи ЗСУ отримують від західних партнерів, а також “з’ясувати плани можливої ​​участі російських ПВК у спробах усунути від влади нинішній режим самопроголошеного президента Лукашенка”. Зібрані розвідувальні дані він мав передати до Мінська через офіцера зв’язку.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна