Рекордний результат: партія прем’єрки Естонії Каї Каллас перемогла на виборах

Згідно з остаточними результатами виборів в Естонії, перемогу на парламентських виборах здобула “Партія реформ” прем’єрки Каї Каллас, яка отримала 37 мандатів у Рійгікогу.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на телерадіокомпанію ERR.

Згідно з даними підрахунку 100% голосів, “Партія” реформ отримала 31,2% голосів виборців, або 37 мандатів. Це втричі більше, ніж у складі попереднього складу Рійгікогу.

Як зазначає портал Europe elects, Кая Каллас отримала найбільшу кількість голосів виборців на національних парламентських виборах, які будь-коли отримував будь-який політик у пострадянській Естонії.  Вона побила рекорд Едгара Савісаара.

“Здається, що виборці сказали своє слово. Якщо я правильно побачила цей екран, ми попрацювали досить добре”, – сказала Кая Каллас, лідерка Партії реформ, у своїй переможній промові.

“Я хочу подякувати всім виборцям. Я дякую вам за цю довіру, я дякую вам за те, що ми змогли очолити уряд протягом двох років, і я дійсно дякую вам за голоси, які ви віддали “, – заявила Каллас.

Естонська консервативна народна партія (EKRE) отримала 16,1% голосів, що означає 17 мандатів у Рійгікогу, або на два мандати менше, ніж у попередньому складі.

Лідер політичної партії Мартін Хельме поставив під сумнів результати електронного голосування, і, за його словами, згідно з результатами голосування, партія твердо перебуває в опозиції. “Я не бачу іншого варіанту для цього складу”, – сказав Хельме.

На третьому місці опинилася партія “Центр”, яка отримала 15,3% голосів виборців. Це означає 16 мандатів для партії, або на 10 мандатів менше, ніж у минулому складі Рійгікогу.

Партія Eesti 200, яка вперше потрапила до Рійгікогу, отримала 13,3% голосів, або 14 мандатів. Соціал-демократична партія отримала 9,3% голосів, що дає їй дев’ять мандатів у Рійгікогу. Це на один мандат менше, ніж у попередньому складі. “Вітчизна” отримала 8,2% голосів, або вісім мандатів, що на чотири менше, ніж на парламентських виборах 2019 року.

Нижче прохідного бар’єру – Права партія з 2,4% голосів, Об’єднана ліва партія Естонії з 2,3% і Зелені з одним відсотком.

Загалом проголосувало 615 009 виборців, з них 301 495 – за допомогою паперових бюлетенів, а 313 514 – за допомогою електронних бюлетенів. Згідно з цими результатами виборів, важко уявити уряд, який би не був сформований “Партією реформ”.

“Партія реформ” може сформувати 53-місну коаліцію з Центристською партією або 60-місний так званий ліберальний альянс з “Естонією 200” та соціал-демократами. Існує також можливість, що нинішня урядова коаліція, тобто “Партія реформ”, СДЕ та “Вітчизна”, яка отримала 54 місця, збережеться.

Слід зазначити, що до оприлюднення результатів електронного голосування під час підрахунку голосів, відданих на дільницях зі значним відривом лідирувала євроскептична й права EKRE, перемога якої несла для України певні ризики.

Читайте також:
“Донецьк і Луганськ – це Україна”: прем’єрка Естонії Каллас відвідала КПВВ у Станиці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна