“Мамі куля влучила в шию”: Нацполіція повідомила про підозри трьом росіянам, які розстрілювали цивільних на Київщині. ВІДЕО

Національна поліція повідомила трьом російським окупантам про підозру в розстрілі цивільних людей, що намагалися виїхати з Ірпеня на Київщині в березні 2022 року.

За даними слідства, упродовж 5-6 березня на вулицях Олега Кошового та Незалежності в Ірпені російські військові розстріляли загалом 10 цивільних автомобілів, повідомляє пресслужба Нацполіції.

“Місцеві мешканці разом із маленькими дітьми намагалися втекти з Ірпеня, але натомість стали мішенню військових РФ. Внаслідок розстрілів 9 людей загинули і ще 12 отримали поранення“, – зазначається в повідомленні.

Наразі слідчі поліції встановили особи трьох російських військовослужбовців, які причетні до розстрілу евакуаційної колони. Це командир розвідувальної роти 173-го окремого розвідувального батальйону та двоє військовослужбовців 137-го гвардійського парашутно-десантного полку 106-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії.

Їм повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством.

Поліція зібрала свідчення вцілілих та реконструювала жахливі події річної давнини.

Відео:
РОЗСТРІЛЯНИЙ МАРШРУТ. ІРПІНЬ: ЛЮДИ ЛЕЖАЛИ НА ДОРОЗІ І ПОВІЛЬНО ПОМИРАЛИ

6 березня 2022 року о 07:30 з Ірпеня вирішили евакуюватися мешканці ЖК “Версаль Парк”. Вони зібрали наявні в них приватні автівки – загалом 12 – та почали збирати охочих людей для виїзду з міста, адже не у всіх були автомобілі. Люди наклеїли на свої авто листи з написами “Діти” та “Евакуація”,  щоб позначити, що це – цивільні транспортні засоби.

“Першим у колоні рухався автомобіль “Ауді А5″, в якому перебували водій та сім’я з півторарічною дитиною. В автомобіль прилетіла граната, від чого права передня частина вибухнула. Водій загинув на місці. А пасажир ще довгий час лежав на землі та помирав від отриманих поранень. Жінці з дитиною вдалося вижити та не отримати серйозних травм”, – розповів старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління НПУ Іван Дулкай.

Після підриву першого автомобіля інші чотири, які рухалися за ним, спробували проїхати вперед. Але під шквальним вогнем водії наїжджали на перешкоди, зупинялися й потрапляли в пастку. Окупанти бачили і розуміли, що це цивільні особи, які не становлять  ніякої загрози. Але все одно продовжували їх розстрілювати.

Другим і третім у колоні рухалися автомобілі “БМВ” та “Хонда”, якими керувало подружжя. Розділившись, чоловік із дружиною намагалися допомогти виїхати більшій кількості людей, у яких не було своїх транспортних засобів.

В автомобілі “БМВ” перебували чоловік, двоє дітей та жінка 59 років. В результаті обстрілу жінка отримала смертельне поранення в серце – і загинула на місці.

“Коли я виїхав, почався розстріл. Почав кричати дітям, щоб вони лягли вниз… Розриви гранат – і перша машина вибухнула, я її об’їхав. Перша куля залетіла в лобове скло. Куля влучила в жінку, котра сиділа поруч зі мною. Йшов обстріл, кулі летіли у скло, я звернув і заскочив на горбок. Потім зрозумів, що моя дружина поїхала далі – і я поїхав за нею”, – розповів водій “БМВ” Сергій.

Так місцеві мешканці опинилися біля російського блокпоста. Водій “БМВ” вийшов з машини, підняв руки, став на коліна та кричав окупантам, що вони мирні мешканці. Військові РФ направили на нього зброю, наказали лягти на землю та віддати телефони.

“Вони забрали дітей із машини та повели їх в будівлю. Автомобіль “Хонда” моєї дружини врізався у блокпост, стояв та димів. Вони відкрили передні пасажирські двері, дістали чоловіка, поклали його на землю. Він був поранений… Я попросив: можна, я підійду до дружини, подивлюся, що з нею, може, вона ще жива, може, заберу її із собою, дайте мені забрати тіло. Вони мені відмовили. Я побачив, що дружина лежить, закинувши голову. Вона не рухалася…” – не стримуючи емоцій, пригадує Сергій.

Його дружина, якій було 34 роки, загинула від множинних  вогнепальних поранень внаслідок обстрілу “Хонди”, якою вона кермувала. Серйозні поранення отримали ще троє пасажирів.

Четвертим у цій колоні рухався автомобіль “Рено Сандеро”: у ньому виїжджали родичі людей, які їхали в другому та третьому автомобілях. В авто було загалом п’ятеро осіб.

Моїй мамі куля влучила в шию. Коли постріли трохи стихли, я підняла голову подивитися назад на маму і побачила, що вона вся в крові… Нам крикнули виходити  з піднятими руками та лягати на землю. Ще з попередньої машини, з “Хонди”, вийшов брат мого чоловіка. В нього куля влучила прямо біля ока, він кричав їм: “Що ви робите?”.

Один із росіян крикнув на нього: “Не кричи, ти мене бісиш, я тебе зараз застрелю“, – розповіла пасажирка “Рено” Людмила.

У результаті обстрілу в автомобілі “Рено” загинула 60-річна мама Людмили і отримали поранення двоє чоловіків.

П’ятим у колоні був автомобіль “Джип Патріот”, у якому їхало подружжя з двома малими дітьми.

“У нас на кожному автомобілі з чотирьох сторін на А4 був напис “Діти”. Я отримав кульове поранення в ліве плече та осколкове поранення лівої кисті. 5-річний син – осколкове лівої гомілки, дружина також поранена. Ми були в автомобілі, потім вони сказали, щоб, хто живий, виходили. Вийшла дружина з однорічною дитиною на руках”, – розповів водій джипа Андрій.

У цій машині під час обстрілу мати накрила собою молодшу дитину і цим її врятувала, але сама отримала поранення.

“Після розстрілу транспортних засобів російські військові вивели  з автомобілів усіх, хто міг самостійно йти, і відвели до захопленого будинку, де утримували  кілька годин. Через деякий час окупанти вирішили відпустити людей, які залишилися живими. Але при цьому вони не дозволили забрати важкопоранених, які лежали на землі й повільно помирали. Як і не дозволили забрати тіла загиблих… Іншим автомобілям, які рухалися в колоні, вдалося зупинитися вчасно, розвернутися та врятуватися від російського вогню”, – розповів слідчий Дулкай.

За кілька днів, 9 березня, водій “БМВ” Сергій пішки повернувся до місця загибелі своєї дружини, щоб забрати її тіло. Поруч усе ще стояв російський блокпост.

“Я сказав російською: “Будь ласка, ось там стоїть машина, в ній лежить моя дружина, віддайте мені її тіло, щоб я міг поховати по-людськи”. Вони спитали: “Хто її вбив?”. Я відповів: “Ви”.

Підійшов до машини. Дружина лежала на передньому сидінні. У неї були поранення обличчя. Закутав у ковдру, поклав на плече та поніс. Я йшов-йшов, сам уже не міг нести, наламав гілок, поклав її, почав тягнути. Потім їхав волонтер, він збирав тіла. Ми завантажили її та поїхали до Романівського мосту”, – розповів Сергій.

Троє встановлених військовослужбовців ЗС РФ, причетних до розстрілу евакуаційної колони:

Читайте також:
Журналісти ідентифікували російських десантників із 234-го полку, які вбивали цивільних у Бучі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна