Антикорупційні активісти і розслідувачі оцінили призначення Кривоноса на НАБУ і визначили для нього тест

Антикорупційні активісти та журналісти-розслідувачі критично оцінили обрання Семена Кривоноса новим головою Національного антикорупційного бюро – через його зв’язки з керівником ОП Єрмаком, непрозорість статків та відсутність досвіду в розслідуванні корупційних злочинів.

Про це зокрема 6 березня заявив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

“Кабмін обрав директором НАБУ людину з нульовим досвідом розслідування корупції та звʼязками із заступником Єрмака.
Так, дружина Семена Кривоноса (Галина Польшинська), була начальником відділу забезпечення першого заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень, коли цим заступником був Олексій Кулеба.
Нагадаю, 24 січня цього року Олексія Кулебу було призначено заступником голови офісу президента”, – написав Шабунін у фейсбуці.

Він зазначив, що Семен Кривонос також має зв’язки з колишнім бізнес-партнером Олексія Кулеби по ТОВ “Аспер Естейт” (40884190) Тимуром Ткаченком.

“В декларації за 2018 рік Ткаченко вказував, що користується квартирою дружини Кривоноса (Галини  Польшинської) в Києві.
Також в деклараціях Кривоноса вказано, що з 1 січня 2018 року в нього в користуванні перебуває Audi Q5 2012 року випуску, власницею якого є дружина Тимура Ткаченка – Ганна Ткаченко. Примітно, що в декларації за 2019 рік Кривонос не вказує власників машини.
Ткаченко і Кулеба донедавна керували департаментом благоустрою КМДА. Коли у 2021 році Кулеба був підвищений з посади очільника департаменту до заступника голови КМДА, підрозділ очолив перший зам і експартнер Ткаченко. За словами столичного мера Віталія Кличка, Кулебу для роботи в КМДА йому рекомендував особисто голова ОП Андрій Єрмак”, – нагадує голова ЦПК.

За даними Bihus.info, департамент Кулеби був “єдиним, який обминули обшуки поліції та ДБР під час протистояння Віталія Кличка та Офісу президента за контроль над столицею”.

“Чи означає це на 100%, що Кривонос контрольований Банковою? Ні, як на мене, не означає. Але, погодьтеся, породжує обгрунтовані в цьому підозри. Що з цим робити? Для нас у ЦПК це привід надалі прискіпливо моніторити роботу НАБУ”, – написав Шабунін.

Своєю чергою редакторка й ведуча програми розслідувань “Схеми. Корупція в деталях” Наталія Седлецька вказує на те, що для обрання Кривоноса “Кабмін включив “турборежим”, обравши переможця конкурсу на голову НАБУ за 48 годин замість 15 діб.

Седлецька нагадала, що Кривонос – очільник Державної інспекції архітектури та містобудування України (інституції, яка, зокрема, видає ліцензії на будівництво), і “його призначення на цю посаду два роки тому підтримав особисто Андрій Єрмак”.

“Окрім того, за нашими даними, Семен Кривонос добре знайомий з заступником Єрмака Олексієм Кулебою (не плутати з міністром). Кривонос і сам підтвердив, що вони знайомі з Кулебою вже вісім років. З яким також тісно працювала дружина Кривоноса Галина Польшинська – вона очолювала службу забезпечення роботи Олексія Кулеби в КМДА, де він працював першим заступником Кличка “за квотою” Андрія Єрмака”, – підкреслила також розслідувачка.

“Попереду у нового директора НАБУ буде регулярна змога та можливості демонструвати свою незалежність від Офісу Президента та будь-яких інших гілок влади та представників бізнесу. Для підтримання власної незалежності у директора НАБУ загалом є всі законом передбачені запобіжники. Питання лише в тому, чи він має такий намір”, – додала Седлецька.

Вона назвала “показовим тестом” для Кривоноса його вибір заступників у НАБУ.

“Сьогодні Денис Шмигаль під час оголошення переможця несподівано заявив: “Пропоную новопризначеному керівнику НАБУ розглянути можливість призначити двох інших кандидатів, Сергія Гупяка та Романа Осипчука, на керівні посади в НАБУ”.
Чому це було несподівано? По-перше, призначення своїх заступників – це дискреційне право самого директора НАБУ. Експерти та юристи можуть краще це оцінити – але, як на мене, так публічні “поради” від керівника уряду – це вже спроба впливу, якщо не пряме втручання. Чи взагалі предмет домовленостей?
По-друге, другий фіналіст – Роман Осипчук – і так має керівну посаду в НАБУ. Тобто, виходить, це було сказано саме “під Гупяка”.
Сергій Гупяк – третій фіналіст конкурсу. Він очільник ДБР на Вінничині, тобто підлеглий Олексія Сухачова, а отже, це пряма вертикаль Олега Татарова. Ще на вихідних в ОП реально роздумували призначити саме Гупяка директором НАБУ. Проти цього були міжнародні партнери.
Тому тепер, коли Шмигаль публічно радить Семену Кривоносу взяти ДБРівця Сергія Гупяка собі у заступники – рішення, яке він винесе, буде першим і дуже показовим тестом на незалежність новопризначеного директора Національного антикорупційного бюро”, – підсумувала Седлецька.

У свою чергу розслідувач “Української правди” Михайло Ткач оцінив перше звернення нового директора НАБУ Семена Кривоноса, зокрема його заяву: “Основним показником ефективності буду вважати, коли кожен корупціонер, перед тим як лише подумати про те, щоб вчинити корупційний злочин буде боятись Бога, народу України та НАБУ”.

“Одразу видно що пан Кривонос раніше не мав досвіду у цій сфері, бо він би точно розумів, що Бога і народу України корупціонери не бояться. А основним показником ефективності буде кількість відвідин директором НАБУ офісу президента та кількість візитів офісом президента до директора НАБУ.
Права на помилку у пана Кривоноса нема, тому що ті люди, які створювали і працюють в НАБУ, швидко підуть у разі перших ознак “неефективності”, – зазначив Ткач.

Він згадав, що пана Кривоноса вперше побачив п’ять років тому, у березні 2017-го, на суді над Романом Насіровим.

“Це була одна з перших гучних справ новоствореного НАБУ. Добре пам’ятаю ті дні і чергування під Шевченківським судом. Тоді чи не вперше з’явилась надія, що високопосадовців у нашій країні можуть ось так підозрювати і арештовувати. Спротив системи був шалений. Найвпливовіші депутати, кращі адвокати, куратори і «смотрящі» адміністрації президента були залучені по той бік. Тоді я робив стрім, а пан Кривонос був одним з тих людей, які допомагали мені потрапити у будівлю суду, яку було чи то заміновано чи то заблоковано, а Насірова могли вивезти в невідомому напрямку. Тоді Семен Кривонос був по наш бік. І хоча наразі є різні обставини та думки, бажаю йому мудрості та наснаги, щоб стверджувати це були обгрунтовані підстави і наприкінці його семирічної каденції”, – додав Ткач.

Читайте також:
Уряд призначив нового директора НАБУ: що відомо про Семена Кривоноса

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна