Інспекційна поїздка Шойгу на Донеччину без Герасимова свідчить про недовіру МО РФ до генштабу, – ISW

Візит міністра оборони РФ Сергія Шойгу на окуповану територію Донеччини, який напередодні показали росЗМІ, був спрямований на те, щоб розібратися з провальним наступом на Вугледар та з новим командувачем Східного військового округу генералом Мурадовим. А той факт, що Шойгу не взяв у цю поїздку начальника ГШ генерала Герасимова, може свідчити про недовіру міноборони Росії до свого генштабу.

Про це йдеться у зведенні американського Інституту вивчення війни за 4 березня.

“Міністр оборони Росії Сергій Шойгу зустрівся з командувачем Східного військового округу генерал-полковником Рустамом Мурадовим на заході Донецької області, щоб, імовірно, оцінити масштаби російських втрат навколо Вугледара та можливість подальшого наступу на цьому напрямку. Міністерство оборони Росії опублікувало 4 березня відео, на якому видно, як Шойгу відвідує Мурадова у невстановленому районі на заході Донецької області, і стверджує, що Мурадов доповідає про поточну ситуацію та дії російських військ у зоні його відповідальності”, – ідеться у звіті Інституту.

Аналітики нагадують, що російські війська зазнали катастрофічних втрат під час нещодавнього тритижневого наступу поблизу Вугледара. Відтак серйозні обмеження в особовому складі та техніці, ймовірно, заважають росіянам досягнути навіть незначного прогресу на цьому напрямку.

“Міноборони Росії, можливо, розглядає питання про те, чи варто перекидати резерви живої сили та техніки в район Вугледара для відновлення наступальних операцій”, – зазначено у звіті ISW.

Також експерти зазначають: міноборони Росії нещодавно підтвердило, що Мурадов є командиром Східного військового округу, і значні втрати навколо Вугледара, ймовірно, вже завдали Мурадову значної репутаційної шкоди. Можливо, Шойгу також тому відвідав окуповану частину Донецької області, щоб оцінити, чи підходить Мурадов на посаду командира ВО.

Крім того, вказує ISW, “візит Шойгу в Україну може свідчити про те, що російському міноборони бракує довіри до начальника генштабу і командувача всіх російських військ в Україні генерала армії Валерія Герасимова, який, імовірно, сам мав бути офіцером, який здійснював би цей візит на фронт або принаймні супроводжував Шойгу”.  Водночас показаний у ЗМІ самостійний візит Шойгу на Донеччину, імовірно, підриває Герасимова.

Контекст

4 березня МО РФ заявило, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідав зону так званої “спеціальної військової операції” в Україні та проінспектував угруповання військ “Схід” на “південно-донецькому” напрямку.

На командному пункті Шойгу заслухав доповідь командувача угрупуванням генерал-полковника Рустама Мурадова та офіцерів штабу “щодо поточної обстановки та дій військ”.

Міністерство країни-агресора поширило відеокадри, на яких Шойгу летить на гелікоптері, спілкується з Мурадовим на тлі будівель, що постраждали від бойових дій, проводить нараду.

“Під час роботи міністр оборони РФ особливу увагу звернув на організацію всебічного забезпечення військ угруповання, зокрема умов для безпечного розміщення особового складу, а також роботи медичних та тилових підрозділів”, – повідомило МО РФ.

Також зазначається, що Шойгу роздав державні нагороди воякам окупаційних підрозділів та сказав: “Воюєте ви гідно. Попереду ще багато справ. Дуже сподіваюся на те, що ви й надалі будете вірою і правдою служити нашій країні. Удачі вам, успіхів, ну, і звичайно, живими додому”.

Читайте також:
Який у Росії план війни на 2023 рік: висновки з промов Путіна і Шойгу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна