Поширювала фейки РФ і працювала на ворога: суд дав 10 років за колабораціонізм мешканці Куп’янського району Харківщини

На Харківщині до 10 років ув’язнення засуджено жінку, яку визнали винною в колабораціонізмі

Таке рішення ухвалив Київський районний суд Харкова, повідомляє пресслужба Харківської обласної прокуратури.

Прокурори довели вину переселенки з Донецької області, яка, переїхавши до селища Великий Бурлук Куп’янського району, під час його окупації активно підтримувала дії РФ проти України.

Прихильниця “русского міра” добровільно обійняла посаду бухгалтера в окупаційному так званому “управлінні освіти Куп’янського району” (“управлении образования военно-гражданской администрации Купянского района Харьковской области”).

Колаборантка нараховувала заробітну плату працівникам територіальних закладів управління освіти та виховання і складала відомості на отримання так званої “матеріальної допомоги” від РФ. За свою роботу жінка отримувала 25 тисяч російських рублів на місяць.

Крім того, вона допомагала загарбникам розповсюджувати фейки щодо позитивного ставлення місцевого населення до РФ та поширювала кремлівські наративи.

Зокрема, 5 вересня 2022 року колаборантка надала інтерв’ю пропагандистам російського “Первого канала”, в якому розповіла, як “із 2014 року чекала на Росію”.

1 листопада минулого року жінку було затримано в порядку ст. ст. 208, 615 КПК України.

Суд визнав жінку винною в колабораціонізмі (ч. 2, ч. 6 ст. 111-1 КК України). Їй призначено покарання у виді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та органах системи освіти на строк 12 років з конфіскацією майна.

Читайте також:
Підозра, арешт, до суду: на деокупованій частині Харківщині притягнули трьох колаборантів, зокрема освітянку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна