На Чернігівщині РФ уперше в цій війні застосувала проти України нові плануючі авіабомби УПАБ-1500В

Російські війська вперше застосували у війні проти України нові плануючі авіабомби УПАБ-1500В, обладнані інерціальною та супутниковою системами навігації. Ними били по Чернігівщині.

Про це 4 березня повідомило видання Defense Express із посиланням на власні джерела.

“Повітряно-космічні сили РФ вперше використали проти України нове й доволі небезпечне озброєння — керовані плануючи бомби УПАБ-1500В (індекс К029Б) вагою 1500 кг. Перше застосування цього виду боєприпасів було зафіксовано декілька тижнів тому проти одного з об’єктів у Чернігівській області”, — йдеться в матеріалі.

За даними Defense Express, тип боєприпасу вдалося визначити завдяки залишкам маркування на одному з уламків. Воно відповідає саме УПАБ-1500В.

Цей боєприпас вперше був продемонстрований в експортній версії з індексом К029БЭ у 2019 році розробником “ГНПП “Регион”, що входить до корпорації “Тактическое ракетное вооружение” на виставці МАКС. Тоді повідомляли, що ця бомба вже пройшла випробування, поставлена на озброєння російських ЗС та отримала перші експортні замовлення.

“Висока загроза застосування УПАБ-1500В полягає у тому, що вона відноситься до плануючих, оснащена інерціальною та супутниковою системою навігації та має бойову частину вагою 1010 кг, призначену для ураження високозахищених об’єктів. Декларується, що бомба може скидатися за 40 км від цілі, для чого носій має піднятися на висоту 14 км”, — пише DE.

Компанія-розробник демонструвала й менший за калібром боєприпас УПАБ-500В (індекс К08Б), який є зменшеною копією УПАБ-1500В та має вагу 505 кг. Із них 390 кг припадає на бойову частину при збереженні інших особливостей.

При цьому використання плануючих бомб з боку РФ залишається одиничними явищами, зауважують експерти, оскільки забезпечення високої дальності польоту потребує від російських пілотів досягнення значної висоти, що спрощує виявлення цілей та можливостей ураження носія.

Читайте також:
Росіяни скинули на Бахмут фосфорні бомби, – ПЕРЕХОПЛЕННЯ СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна