Голова Європарламенту у Львові: Мецола сподівається, що переговори про вступ України до ЄС почнуться цього року

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола висловила сподівання, що переговори про членство України в Євросоюзі розпочнуться вже 2023 року.

Про це вона заявила під час спілкування з журналістами у Львові 4 березня, передає “Укрінформ“.

“Коли ми говоримо, що Україна – це Європа, а Європа – це Україна, це означає, що переговори про вступ мають розпочатися якнайшвидше. І це означає, я сподіваюся, вже цього року”, – сказала очільниця ЄП.

За словами Мецоли, вона вражена “прогресом, якого досягнула Україна щодо рекомендацій Єврокомісії”. На її переконання, Євросоюз також має відповідати швидкості цього поступу.

Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з президенткою Європейського парламенту у Львові висловив подяку за лідерство в підтримці України з перших днів розв’язаної Росією війни та за важливі рішення, ухвалені Європарламентом.

Зеленський нагадав, що на другий день після подання заявки на членство у Європейському Союзі в березні минулого року Європарламент ухвалив резолюцію про підтримку та необхідність надання Україні статусу кандидата.

“Україна прагне якнайшвидше завершити виконання рекомендацій Європейської комісії та розпочати переговори про вступ до ЄС уже цього року”, — написав Зеленський у телеграмі.

Як додали у пресслужбі президента, під час зустрічі глава держави також відзначив низку ухвалених Європарламентом резолюцій, зокрема щодо визнання росії державою – спонсором тероризму, визнання Голодомору 1932–1933 років в Україні геноцидом українського народу та створення міжнародного трибуналу ad hoc щодо злочину агресії проти України.

Серед згаданих ним питань – резолюція про підготовку саміту Україна – ЄС із підтримкою формули миру та присвячена річниці початку повномасштабного вторгнення рф із закликом надати Україні необхідну зброю.

Зеленський подякував Мецолі за тверду позицію щодо необхідності збільшення санкційного тиску на росію. Він зазначив, що 10-й санкційний пакет є надзвичайно важливим, але санкційний тиск на агресора потребує посилення.

Крім того, сторони обговорили просування української формули миру та перспективи залучення до майбутнього саміту на підтримку миру широкого кола світових гравців, насамперед країн Глобального Півдня.

Окрема увага була приділена перспективі функціонування Офісу зв’язку Європейського парламенту в Україні, що сприятиме посиленню співпраці та пришвидшенню євроінтеграційних процесів.

Зі свого боку Роберта Мецола заявила, що дуже рада знову приїхати в Україну, зокрема вперше відвідати Львів.

Президентка Європарламенту запевнила у непохитній підтримці України в протистоянні повномасштабній російській агресії та на шляху до членства в європейській родині.

Напередодні голова Верховної Ради Руслан Стефанчук обговорив із Мецолою у Львові шлях України до повноправного членства в ЄС, санкції проти росії та пропозиції Китаю щодо так званого “мирного договору”.

Читайте також:
У Європарламенті розповіли, коли Україна може набути повноправного членства в ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна