Новий пакет допомоги від Пентагону: що таке CyberLux K8, БПЛА Altius 600 та Jump 20

Міністерство оборони США оголосило про вміст нового пакету Україні на загальну суму 400 млн доларів, який допоможе посилити протиповітряну оборону.

Про це йдеться в повідомленні Пентагону в п’ятницю, 3 березня.

Відповідно до цього оголошення, Сполучені Штати надають додаткові безпілотні літальні апарати, обладнання для боротьби з БПЛА та засобами радіоелектронної боротьби, а також критичні запаси боєприпасів для артилерії та засобів високоточної стрільби, які посилять здатність України відбивати російську агресію.

Цей пакет безпекової допомоги включає:

  • додаткові боєприпаси для артилерійських ракетних систем (HIMARS);
  • додаткові артилерійські снаряди калібру 155 мм;
  • боєприпаси для ракетних систем з лазерним наведенням;
  • безпілотний авіаційний комплекс CyberLux K8;
  • БПЛА Switchblade 600;
  • БПЛА Altius 600;
  • БПЛА Jump 20;
  • засоби протидії БПЛА та виявлення засобів радіоелектронної боротьби;
  • засоби розмінування;
  • обладнання для забезпечення захищеного зв’язку;
  • фінансування навчання, технічного обслуговування та утримання.

Допомога надається в рамках Ініціативи безпекової допомоги Україні (USAI). На відміну від пакетів озброєнь, які беруться безпосередньо з американських збройних запасів і можуть бути швидко відправлені в Україну, пакети USAI закуповуються або замовляються у промисловості та можуть бути поставлені не одразу.

“Це оголошення є початком процесу укладання контрактів на надання додаткових можливостей Збройним силам України”, – повідомили в Пентагоні.

Загалом, за повідомленням Пентагону, Сполучені Штати виділили понад 32,8 мільярда доларів на безпекову допомогу Україні з початку каденції Джо Байдена, у тому числі приблизно 32,2 млрд – від початку неспровокованого вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Довідково

Багатоцільовий ALTIUS-600

Запуск безпілотного літального апарата Altius-600

ALTIUS-600 – невеликий безпілотний авіаційний розвідувальний комплекс від компанії Area-I, що може запускатися як з військових та цивільних літаків і гелікоптерів, так і з наземних та морських платформ. Зокрема, безпілотник тестували у парі з гелікоптером UH-60, і навіть з іншими безпілотниками MQ-1C і XQ-58A Valkyrie.

БПЛА може запускатися з низки різних пускових систем, зокрема з пускової труби CLT або інтегрованої пускової PILS. Безпілотник має модульну систему корисного навантаження, завдяки якій можна інтегрувати різні інструменти залежно від місії: системи протидії БПЛА, радіотехнічної розвідки та радіоелектронної боротьби.

Крім того, безпілотник може використовуватися і як ударний дрон – на нього можна встановити кумулятивну чи фугасну боєголовку.

Його повна маса – 12,25 кг; корисне навантаження – до 3,17; довжина – 1 м; розмах крил – 2,54 м; радіус дії – 440 км; тривалість роботи – 4+ годин.

Безпілотник Jump 20

Система JUMP 20 – розвідувальний безпілотний літальний апарат з вертикальним злетом та посадкою (VTOL) від AeroVironment. Має штатну електронно-оптичну станцію ARCAM-45В, також може бути оснащений такими системами, як WESCAM MX-8, Trillium HD80 чи TASE 40 LRS.

Комплекс оснащений відсіком для корисного навантаження, має захищену апаратуру передачі даних.

Його загальна маса – 97,5 кг; з них корисне навантаження – до 13,6 кг; тривалість польоту – 14 годин; радіус дії – 185 км; час розгортання – 60 хвилин; довжина – 2,9 м; розмах крил – 5,7 м.

CyberLux K8

Щодо цього безпілотника (на головному фото), то за відкритими джерелами можна зробити висновок, що модель К8 – це розвідувальний дрон з потужною камерою. Зокрема, в них можна знайти модель MONEY SHOT X8, яку розробник позиціонує як “перший у світі FPV дрон для широкоформатних кінокамер”. Він може нести корисне навантаження до 4,6 кг і розвивати швидкість у понад 160 км/год.

Читайте також:
Генерал Ходжес показав приблизний план контрнаступу ЗСУ на Крим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна