Велика війна триватиме ще рік, – радник Залужного генерал Назаров

Головний консультант головнокомандувача ЗСУ генерал-майор Віктор Назаров вважає, що повномасштабна війна з Росією триватиме ще близько року.

Про це він сказав в інтерв’ю німецькому часопису Der Spiegel, що вийшло 2 березня.

Віктор Назаров – генерал-майор запасу, у 2014-2015 роках був начальником оперативного штабу антитерористичної операції (АТО) на сході України, у 2015-2019 роках – перший заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗС України. 2017 року був засуджений у справі про збиття росіянами у 2014 році біля Луганська українського Іл-76, однак зрештою виправданий у травні 2021-го. Влітку того ж року став радником головкома Валерія Залужного.

На запитання, як довго ще триватиме війна, він відповів: “Я прогнозував ще в лютому 2022 року, що війна триватиме щонайменше рік, може, навіть довше. Наразі я б оцінив, що на це піде ще як мінімум рік”.

Незважаючи на потугу Росії, консультант вважає, що перемогти ЗС РФ на полі бою можливо.

“Щоб війна закінчилася, Україна має перемогти Російську Федерацію на полі бою. Ми знаємо, що Росії, з огляду на її розміри та ядерну зброю, неможливо завдати тотальної поразки в сенсі беззастережної капітуляції. Але поразка на полі бою можлива. Йдеться про деокупацію територій на Азовському узбережжі та Кримського півострову”, – сказав генерал.

За приклад він ставить наш великий наступ на Харківщині, де ми розгромили багато ворожих сил і звільнили велику територію, або як наступ ЗСУ на правобережжі Херсонщини.

На запитання, на якій фазі війни ми зараз перебуваємо, Назаров сказав: “Шляху назад для України немає. Ми більше не втратимо територій, рухаємося вперед”.

При цьому, за його висновком, очікуваний “великий російський наступ на Сході” вже триває  з середини січня.

“Обмежені можливості, які зараз мають росіяни, дозволяють їм здійснити лише наступ на вузькій ділянці фронту в Бахмуті”, – сказав радник. При цьому, на його думку, армія РФ не спромоглася там на бодай якусь тактичну перемогу до річного виступу Путіна.

Назаров висловив думку, що переговори з Кремлем можливі, “якщо ми відвоюємо певні окуповані території”.

“Перше і найважливіше завдання – звільнення Херсонської та Запорізької областей. Це регіони, які мають вихід до Азовського моря та межують з Кримом. На практиці це означатиме, що Росія втратить сухопутний коридор до Криму. Сам Крим також опиниться під загрозою. Важлива і північ Луганської області. Контрнаступ там ускладнить російським військам контроль над окупованими територіями Донбасу. Війна переміститься до кордонів Російської Федерації. Росіяни намагаються не допустити цього всіма силами”, – зазначив генерал.

Читайте також:
“Ми вистоїмо і переможемо”: Залужний подякував Силам оборони за дев’ятий рік стійкості

Генерал Ходжес показав приблизний план контрнаступу ЗСУ на Крим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна