Українські рятувальники підбили підсумок рятувальних робіт після землетрусу в Туреччині

Загін Держслужби України з надзвичайних ситуацій за час роботи з ліквідації наслідків землетрусу в Туреччині врятував одну людину, деблокував тіла 58 загиблих, обстежив 454 будівлі та розібрав завали 136 будівель.

Про це під час брифінгу в “Медіацентрі Україна—Укрінформ” у понеділок, 27 лютого, розповів пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

Він нагадав, що на дев’ятий день пошуково-рятувальних робіт у Туреччині український зведений загін ДСНС знайшов та врятував живу жінку віком приблизно 30 років. Вона провела під завалами 205 годин при перепадах температур від −2 до +15 градусів і вижила.

“Двоє наших рятувальників піднялись на завал і почули звук, схожий на стогін. Відразу оголосили хвилину тиші. Запустили кінолога з собакою — собака міг чітко дати місце, де могла знаходитися людина. Рятувальники почали працювати саме там. За допомогою спеціальних інструментів вони дісталися до жінки, витягнули її на поверхню. Це був захват, тому що наші відпрацювали дуже грамотно, дуже чітко. Туреччина була шокована, тому це двісті п’ята година, вони по годинах рахували ліквідацію наслідків землетрусу. Для нас це було теж диво”, — розповів Хорунжий.

Пресофіцер ДСНС підсумував: загалом у період із 8-го по 17 лютого силами зведеного загону було врятовано 1 людину, деблоковано тіла 58 загиблих, у тому числі 9 дітей. Обстежено 454 будівлі, розібрано завали та аварійні елементи 136 будівель. Надано медичну допомогу 13 особам, у тому числі одній дитині.

Читайте також:
Землетрус у Туреччині: МЗС підтвердило загибель 5 українців, жертв уже майже 38 тисяч

Контекст

На південному сході Туреччини 6 лютого сталося два потужні землетруси: перший, о 04.17 в районі Пазарджик провінції Кахраманмараш  – магнітудою 7,7, а також о 13:24 в районі Ельбістан тієї ж провінції  – 7,6 бала за шкалою Ріхтера.

Влада Туреччини оголосила тижневу жалобу за жертвами землетрусів. Також президент Ердоган оголосив про введення режиму надзвичайного стану терміном на 3 місяці у 10 провінціях Туреччини.

Гуманітарну допомогу Туреччині запропонували пів сотні країн, зокрема Україна й Росія.

Після указу президента Кабмін розпорядився надіслати до Туреччини групу з 87 рятувальників ДСНС України (разом з екіпажами літаків).

14 лютого група рятувальників ДСНС, яка працює в провінції Хатай, витягла з-під завалів живою 30-річну жінку.

Загальна кількість загиблих унаслідок землетрусів у Туреччині та Сирії, станом на 25 лютого, становила 50 132 людини. На території Туреччини загинули 44 218 людей, у Сирії – 5 914.

У турецькій провінції Хатай, яка сильно постраждала від землетрусів 6 лютого, 20-го числа сталися ще два землетруси, із щонайменше трьома загиблими.
27 лютого в провінції Малатія стався ще один землетрус силою 5,6 бала – одна особа загинула.

Читайте також:
У Туреччині після землетрусу виявили двох живих українців, яких вважали загиблими

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна