Українці в Польщі не позбавляють роботи поляків, а зменшують рівень безробіття, – опитування

Більшість працездатних українців, які виїхали через війну до Польщі (84%), працевлаштувалися в цій країні. Водночас це не позбавляє роботи громадян Польщі, а зменшує рівень безробіття в РП.

Як передає “Новинарня“, про це свідчать дані опитування “Воєнні біженці з України. Рік у Польщі”, проведеного Міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету на замовлення канцелярії прем’єр-міністра Польщі.

За даними цього дослідження, майже чверть (точніше, 27%) працевлаштованих у Польщі українців біженців знайшли роботу протягом першого місяця після прибуття до країни. Ще 34% респондентів повідомили, що знайшли роботу протягом одного-трьох місяців після приїзду.

На думку авторів дослідження, цей результат говорить про високу ефективність впроваджених системних рішень польським урядом (наприклад, спрощена процедура працевлаштування для біженців з України), значну підтримку роботодавців в інтеграції біженців на польський ринок праці та бажання біженців працювати.

“Ми маємо справу із ситуацією, коли велика кількість українців, які працюють у Польщі, не позбавляє поляків роботи, а зменшує безробіття. Це дуже цікаві висновки, які мають проаналізувати профільні міністерства для нашої соціальної політики”, – прокоментував результати дослідження керівник канцелярії прем’єр-міністра Польщі Моравецького Марек Кухцінський на конференції “Європа Карпат” у польському Красичині, де відбулася презентація даних опитування.

“Я дуже приємно здивований, не очікував таких хороших результатів. Якщо за такий короткий час стільки українців, переважно жінки, беруться за роботу, тобто адаптуються до умов Євросоюзу, це може означати, серед іншого, що люди вже готові дуже швидко відповідати всім стандартам, які вимагає Європейський Союз, не тільки ментально. Польщі знадобилося для цього кілька років. Я вважаю, що у випадку з Україною йдеться насамперед про адміністративні процедури, налагодження роботи адміністрацій, а не про соціальний фактор”, – сказав Кухцінський.

За даними дослідження, майже кожен третій українець у Польщі (38%) змінив роботодавця протягом року. За словами авторів дослідження це означає, що почуття впевненості та незалежності українських біженців на польському ринку праці зростає.

“Біженці шукають пропозиції роботи, які більше відповідають їхнім навичкам і кваліфікаціям, в тому числі завдяки вивченню польської мови і професійному навчанню. Настільки високий рівень зайнятості серед українців вже у перші місяці перебування в Польщі свідчить не лише про їхню рішучість влаштуватися на роботу, а й про відкритість польських підприємців новим працівникам, а також про потреби ринку та економіки Польщі”, – переконаний голова правління Міграційної платформи EWL Анджей Коркус.

За даними Прикордонної служби Польщі, з 24 лютого 2022 року польсько-український кордон перетнули близько 10 мільйонів біженців. Майже 1,5 мільйона отримали тимчасовий захист у Польщі.

За інформацією міністерства сім’ї та соціальної політики РП, з початку повномасштабного вторгнення за спрощеними процедурами в Польщі працевлаштувалися приблизно 900 тисяч громадян України.

Опитування “Воєнні біженці з України. Рік у Польщі” провели Міграційна платформа EWL, Фундація EWL та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету 10-16 лютого 2023 рок на замовлення канцелярії прем’єр-міністра Польщі. Загалом у 34 польських містах опитано 400 громадян України, які приїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року.

Читайте також:
Українські біженці в Польщі з березня платитимуть за проживання в закладах розміщення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна