В Україні п’ять місяців тривала секретна місія польських саперів, – ЗМІ

У середу до Польщі повернулася група саперів після п’ятимісячної місії в Україні з розмінування деокупованої території.

Про це повідомляє польське видання Wirtualna Polska.

“Протягом п’яти місяців 98 польських поліцейських брали участь у надсекретній місії в Україні. Вони опікувалися розмінуванням районів, з яких пішли росіяни”, – пише видання.

Як повідомляє видання, місія розпочалася після минулорічного звернення України до членів групи ATLAS – поліцейської оперативної групи, що об’єднує спеціальні антитерористичні підрозділи Євросоюзу.

Запит стосувався відправлення піротехніків в Україну для розмінування деокупованих територій країни. “В українській армії не вистачає саперів, не можуть цього зробити і військові сапери з країн НАТО, тому що це буде сприйнято Росією як провокація. Єдиним варіантом було послати поліцейських піротехніків”, – пише видання.

Влітку 2022 року в Польщі було створено Гуманітарний контингент поліції, до якого входять офіцери окремих контртерористичних підрозділів поліції. До України поїхали тільки добровольці. Група з 98 фахівців (сапери, фельдшери, члени бойових груп для захисту місії і дві собаки) прибули в країну зі своїм обладнанням на початку жовтня. Спочатку передбачалося, що місія триватиме три місяці, проте в грудні її було продовжено ще на два.

Загалом Гуманітарна місія розчистила понад 342 тис. кв. м територій і понад 17,5 тис. кв. м доріг, зокрема аеропорт біля Києва (ймовірно, Гостомель – “Н”), деокуповані території Київської області та районів р. Дніпро.

Читайте також:
Зміна нейтральної позиції: уряд Швейцарії дозволив відправляти в Україну обладнання для розмінування

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна