Кулеба вже знає ключові тези “мирного плану” Китаю, але висновки буде зроблено після оголошення повного тексту

Голова канцелярії комісії ЦК Комуністичної партії Китаю із закордонних справ Ван Ї поділився з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою ключовими позиціями “мирного плану” щодо врегулювання російсько-української війни, який планує представити КНР.

Про це повідомив сам Кулеба на спільній пресконференції з високим представником ЄС з питань зовнішньої політики Жозепом Боррелем та генсекретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі,  інформує “Інтерфакс-Україна”

“Так, у нас була зустріч із топдипломатом Китаю Ван Ї, він поділився зі мною ключовими пунктами китайського “мирного плану”.  Ми з нетерпінням очікуємо отримати текст, оскільки це не те, де можна зробити висновки, лише почувши, про що план. Потрібно дізнатися всі деталі. Щойно ми отримаємо документ, ми ретельно його вивчимо і зробимо висновки“, – зазначив очільник МЗС

Кулеба наголосив, що ініційована президентом Володимиром Зеленським “формула миру” залишається основним пріоритетом.

Кулеба також зазначив, що всі дії Китаю в контексті російської агресії проти України мають бути націлені на захист принципу територіальної цілісності України.

Раніше віцепрезидент Єврокомісії Франс Тіммерманс висловив застереження щодо мирної ініціативи, оголошеної Китаєм щодо війні в Україні.

20 лютого Bloomberg із посиланням на неназваних європейських чиновників повідомив, що китайський план мирного врегулювання війни РФ проти України містить заклики припинити вогонь та постачання зброї Україні.

Виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, голова канцелярії комісії ЦК Компартії Китаю із закордонних справ Ван Ї зазначив, що Китай не хоче продовження “кризи” в Україні.

“Ми не хочемо підкидати хмизу у вогонь і не хочемо мати жодних вигод від кризи. Ми хочемо сприяти знаходженню миру, ми на стороні миру та діалогу”, – заявив він.

Ван Ї нагадав, що лідер Китаю Сі Цзіньпін ще на другий день повномасштабного вторгнення Росії пропонував, щоб Україна та РФ сіли та обговорили способи врегулювання “кризи”.

Він підтвердив позицію, що територіальна цілісність та принципи Статуту ООН мають бути дотримані, ядерна війна не має розпочатися і не може бути виграна, а атомні електростанції не мають бути під обстрілом, а також хімічна та біологічна зброя не має застосовуватися за жодних обставин.

Читайте також:
У Мюнхені Кулеба поговорив про війну і мир з главою дипломатії Китаю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна