У Мюнхені Кулеба поговорив про війну і мир з главою дипломатії Китаю

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на полях Мюнхенської безпекової конференції 18 лютого зустрівся з керівником офісу закордонних справ Китаю Ван Ї.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

“Мав нагоду обмінятися думками з керівником Офісу закордонних справ ЦК КП Китаю Ван Ї. Ми погодилися, що фундаментальний принцип територіальної цілісності, закріплений у Статуті ООН, є священним для обох наших держав. Я вкотре наголосив, що всі ініціативи, спрямовані на відновлення миру в Україні, мають базуватися на ньому”, – прокоментував Кулеба.

Того ж дня, 18 лютого, Ван Ї заявив, що Пекін до кінця лютого представить план політичного врегулювання у війні РФ проти України.

“Китай представить документ із викладом позиції щодо політичного врегулювання українського питання. У документі ми повторимо пропозиції, зроблені головою КНР Сі Цзіньпінем, у тому числі про необхідність поважати територіальну цілісність і суверенітет, дотримуватись мети та принципів Статуту ООН, про необхідність серйозно ставитися до законних побоювань у сфері безпеки та підтримувати всі зусилля, що сприяють мирному врегулюванню”, – сказав Ван Ї під час Мюнхенської безпекової конференції, відповідно до повідомлення DW.

Він запевнив, що Китай в українському питанні “твердо стоїть на стороні миру та діалогу».

“Ми переконані, що цю кризову ситуацію можна врегулювати лише шляхом мирних переговорів”, – зазначив Ї.

Водночас він висловив переконання, що проблеми між країнами не повинні вирішуватися шляхом тиску або односторонніх санкцій: “Це є контрпродуктивно, оскільки призводить до нескінченних труднощів”.

Читайте також:
У Давосі Зеленська передала китайцям лист із запрошенням до переговорів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна