В Одесі жінку вигнали з кафе через українську мову – омбудсман реагує. ВІДЕО

В Одесі власник Cafe de Fleur відмовив відвідувачці в її проханні обслуговувати українською та виставив із кафе. Щодо нього вживатимуть заходів.

Про це 16 лютого повідомила у фейсбуці представниця Уповноваженого із захисту державної мови по півдню Ярослава Вітко-Присяжнюк.

Кафе, де не дотримуються мовного законодавства, розташоване в центрі Одеси, поруч з оперним театром, у провулку Чайковського, 19.

“Суспільне” оприлюднило відео мовного конфлікту, в якому власник і персонал переконували, що це “приватна територія” і вони нібито не зобов’язані обслуговувати українською:

У “Кафе де фльор” також меню було лише російською мовою.

Відповідно до статті 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, обслуговування клієнта і на його вимогу, і за замовчуванням має бути державною мовою.

“Виганяти клієнтку із закладу за прохання обслуговувати державною — це більше, ніж просто порушення законодавства. Гадаю, власник кафе сьогодні сповна відчув реакцію суспільства на подібне. Водночас порушення не залишилося непоміченим і в секретаріаті Уповноваженого із захисту державної мови і ми вже вживаємо відповідних заходів щодо безпосереднього порушника”, — написала представниця мовного омбудсмана.

Нагадаємо, норма закону щодо обов’язкового переходу сфери обслуговування на українську мову набула чинності 16 січня 2021 року.

Читайте також:
Кулі замість літер: до Дня української писемності й мови креатори запропонували особливе оформлення текстів російською

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна