НАТО розробляє інструкції на випадок участі у високоінтенсивному конфлікті, – Bloomberg

Держави НАТО розробляють інструкції на випадок участі держав Альянсу у конфлікті високої інтенсивності та застосування Статті 5 про взаємний захист або на випадок воєнних дій за межами цієї статті.

Про це у вівторок, 14 лютого, повідомляє Bloomberg, пише “Європейська правда“.

Згідно з публікацією, міністри оборони країн НАТО на засіданні у Брюсселі цього тижня підпишуть нові політичні керівні принципи, в яких будуть викладені інвестиційні вимоги до підготовки членів Альянсу до будь-якої потенційної майбутньої військової діяльності.

Як стверджують обізнані джерела, в секретному документі будуть сплановані шляхи для одночасної участі держав НАТО у конфлікті високої інтенсивності, так званому конфлікті за статтею 5, у якому союзникам доведеться захищати один одного, а також на випадок військових подій за межами дії статті 5.

Стаття 5 – це положення НАТО про взаємну оборону, яке передбачає захист усіма союзниками однієї держави-члена, якщо вона зазнала нападу.

За словами високопоставленого чиновника НАТО, членам Альянсу буде запропоновано переорієнтувати інвестиції на сили й засоби, необхідні для колективної оборони: більш важкі війська та потужну протиповітряну і протиракетну оборону.

У документі також буде наголошено на необхідності збільшення інвестицій у цифрову модернізацію і на необхідності комплексного використання даних, отриманих від збройних сил.

Після ухвалення керівних принципів військове командування НАТО протягом наступних місяців детально розробить вимоги для кожного члена Альянсу.

Читайте також:
Росія зараз неспроможна напасти на Молдову чи східний фланг НАТО, – заступник генсека

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна