Кабмін призначив першим заступником МОУ генерала, порушивши закон про нацбезпеку

Кабінет Міністрів на своєму засіданні 14 лютого призначив на посаду першого заступника міністра оборони генерал-лейтенанта Олександра Павлюка.

Про це у вівторок повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

При цьому звільнив із посади першого заступника міністра оборони 71-річного Івана Руснака, який був заступником ще з 2014 року.

Інших кадрових змін уряд у вівторок не проводив.

Варто зазначити, що рішення Кабміну суперечить ч. 8 ст. 15 Закону України “Про національну безпеку України”, яка визначає: “Перший заступник Міністра оборони України та заступники Міністра оборони України призначаються на посади з числа цивільних осіб”.

13 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким військовослужбовця у званні генерал-лейтенанта чи віцеадмірала можуть призначити першим заступником міністра оборони України. Однак президентські укази не можуть бути вищими за закони України.

Олександру Павлюку – 52 роки. Він професійний військовий. Закінчив Харківське гвардійське вище танкове командне училище (1991) та Національний університет оборони України імені Івана Черняховського (2004, 2017).
Командував 24-ю окремою механізованою бригадою ЗСУ, військами оперативного командування “Захід”, Операцією об’єднаних сил (липень 2021 – березень 2022), був начальником Київської обласної військової адміністрації в період оборони Києва (березень-травень 2022).
Президент Зеленський присвоїв Павлюку звання Героя України 4 березня 2022 року.

У 2018 році “Новинарня” брала в нього велике інтерв’ю для проєкту “Нові генерали українського війська”: 
Командувач ОК “Захід” Олександр Павлюк: Під Зеленопіллям було пекло, та я пишаюся бійцями

Контекст

Нові призначення в Міністерство оборони відбуваються на тлі того, шо керівників МОУ підозрюють у неправомірному витрачанні коштів на закупівлях харчів для Збройних сил України.

21 січня видання “Дзеркало тижня” опублікувало матеріал журналіста із проєкту “Наші гроші” Юрія Ніколова, у якому стверджується, що за участі МОУ розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Зокрема, за словами журналіста, відомство нібито законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

У Міноборони заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману. У відомстві повідомили, що проводять внутрішню перевірку та готують матеріали до СБУ для проведення розслідування щодо поширення свідомо неправдивих даних.

Заступник міністра В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку. Міністр Резніков підтримав його звільнення. Згодом Шаповалов отримав підозру від Державного бюро розслідувань. 2 лютого суд відправив його під арешт.

Олексій Резніков сказав журналістам, що підозра не стосується харчування, а стосується абсолютно інших ситуацій, і з цим розбираються правоохоронці.

Офіс президента уже погодив відставку Олексія Резнікова з МОК, однак потім у владній фракції “Слуга народу” повідомили, що це питання відкладене через залучення міністра до “Рамштайну” та інших важливих питань міжнародної співпраці й постачання ЗСУ.

14 лютого міністр Резніков повідомив, що хоче звільнити із посади своїх заступників Івана Руснака та Олега Гайдука та призначити на посаду першого заступника міністра Олександра Павлюка, на посаду заступника з питань цифрового розвитку – волонтера Віталія Дейнегу, на посаду заступника з питань євроінтеграції – колишнього депутата і посла Андрія Шевченка.

Читайте також:
“Рамштайн”: Резніков “дуже задоволений результатами”, але про літаки новин нема

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна