Росія зараз неспроможна напасти на Молдову чи східний фланг НАТО, – заступник генсека

Експерти та керівництво НАТО не бачать у Росії сил зараз атакувати Молдову чи інші держави північної та східної Європи, окрім України.

Про це сказав заступник генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Мірча Джоане під час заходу, організованого Мюнхенською безпековою конференцією в Берліні 13 лютого, передає “Укрінформ“.

“Щодо Молдови. Сьогодні у [військ] Росії немає достатньо сил для прокладання наземного коридору через Одесу до Придністров’я і оточення України зі спини. Хоча такий план досі є”, – сказав Джоане.

Водночас він звернув увагу на спроби Кремля розхитати політчину ситуацію в Молдові, граючи на розбіжностях, які є в країні, перешкодити її євроінтеграції та підірвати лідерство президента Маї Санду.

“Молдовським, грузинським друзям хочу сказати: можете розраховувати на нас, не давайте себе залякати. Ця риторика [Росії] від безсилля, а не від сили”, – підкреслив Джоане.

Представник Альянсу також заявив, що “чим НАТО стає сильнішим у захисті власної території та населення, тим більшим демотивуючим фактором для Путіна буде спробувати те, що й так здається дуже малоймовірним”.

У цьому контексті заступник генсека зазначив, що вперше в історії Альянсу було активізовано Сили швидкого реагування. Сотні тисяч солдатів перебувають у стані готовності, вісім бойових груп – від Балтики до Чорного моря; сотні суден і літаків патрулюють простір НАТО на морі та в повітрі. А східний фланг НАТО тепер простягається від Норвегії через Фінляндію, Швецію, країни Балтії, Польщу, Словаччину, Румунію, Болгарію, Грецію і Туреччину.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, яка взяла участь у дискусії, зробила ремарку про те, що Україна нині теж є східним флангом НАТО.

Нагадаємо, 9 лютого розвідка Молдови підтвердила отримання від України плану Кремля підірвати державу.

Читайте також:
Російські ракети перетнули кордони Молдови та Румунії, заявив Залужний. Румуни заперечили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна