Рада хоче заборонити нардепам передчасно повідомляти про результати засідань

Верховна Рада може заборонити народним депутатам поширювати інформацію про пленарні засідання під час дії воєнного стану раніше, ніж через одну годину після їх закриття.

Відповідний проєкт закону №9005 зареєстрований у парламенті 9 лютого, пише “Детектор медіа“.

Серед ініціаторів законопроєкту – все керівництво ВР (спікер Руслан Стефанчук, його заступники Олександр Корнієнко і Олена Кондратюк). А також довга низка нардепів, переважно з фракції “Слуга народу”, але не тільки (є також представники “Батьківщини”, колишньої ОПЗЖ в особі Нестора Шуфрича тощо).

“Під час дії воєнного стану в Україні народному депутату забороняється поширювати в будь-який спосіб інформацію про час, місце, перебіг і результати проведення (продовження) пленарного засідання раніше ніж через одну годину після закриття цього пленарного засідання або оголошення перерви у триваючому пленарному засіданні”, — йдеться в тексті законопроєкту.

У разі порушення нардепом вимог регламенту Рада без обговорення може позбавити парламентаря права брати участь у пленарних засіданнях на строк до п’яти днів. За ці дні йому не нараховуватимуть заробітну плату та інші виплати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень.

Як відомо, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року засідання Верховної Ради з міркувань безпеки проходять у закритому режимі.

У кулуарах Ради розташований парламентський пресцентр, також там є кілька майданчиків для брифінгів. Однак від початку повномасштабного вторгнення Росії, журналісти не мають доступу до роботи у будівлі парламенту.

У вересні 2022 року заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк  повідомила, що у Києві буде відкрито альтернативний пресцентр для роботи парламентських журналістів і висвітлення діяльності парламенту.

Наразі ж найшвидше про ухвалені на засіданнях ВР рішення ЗМІ та громадськість дізнаються передусім із соцмереж деяких народних депутатів, зокрема представника “Голосу” Ярослава Железняка та Олексія Гончаренка з “Євросоліданості”.

Днями їх обох за “синдром гострого нетримання інформації” розкритикувала нардепка від “СН” Мар’яна Безугла, закликавши “припинити хайп під час війни і за рахунок війни”. Безугла також зазначена серед співавторів законопроєкту.

Читайте також:
“Узурпація для самопіару”: Рада дозволила телеканалу “Рада” не транслювати засідання парламенту

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна