На знак протесту проти засудження журналіста Польща закриває пункт пропуску на кордоні з Білоруссю

Із 10 лютого Польща в односторонньому порядку закриває один із найбільших пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю – “Бобровники”.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський у Twitter 9 лютого.

Такі дії Варшава вчинила на знак протесту проти засудження в Білорусі до 8 років ув’язнення білоруського журналіста польського походження, члена Спілки поляків Анджея Почобута, йдеться в повідомленні на сайті польського уряду.

За словами міністра Камінського, у зв’язку з учорашньою резолюцією Сейму Польщі у справі Анджея Почобута він доручив своїм службам підготувати подання про включення до санкційного списку осіб, пов’язаних із режимом Лукашенка, які відповідають за репресії проти поляків в Білорусі.

“Зважаючи на важливі інтереси безпеки держави, я вирішив призупинити, до окремого розпорядження, від 12:00 10 лютого цього року рух у польсько-білоруському прикордонному пункті в Бобровниках”, — заявив Камінський.

Справа Анджея Почобута

Опозиційного журналіста, члена правління Спілки поляків Анджея Почобута затримали у білоруському місті Гродно у березні 2021 року. Того ж дня силовики прийшли й до інших активістів Спілки поляків – її голови Анжеліки Борис, директора громадянської школи при Спілці поляків у Волковиську Марії Тишковської та керівника лідського відділення СП Ірени Бернацької. Раніше на зв’язок перестала виходити і директор “Польської школи” Ганна Панішева.

У березні 2022 року проти Анжеліки Борис та інших осіб порушили кримінальну справу про розпалювання національної ворожнечі (частина 3 статті 130 КК РБ).
25 березня 2022 року Бориса відпустили під домашній арешт, а Бернацьку, Тишковську та Панішеву вислали до Польщі. Анджей Почобут тоді категорично відмовився виїжджати.

У жовтні 2022 року КДБ Білорусі вніс Почобута до списку “осіб, причетних до терористичної діяльності”.

8 лютого 2023 року Гродненський суд у Білорусі засудив білорусі Почобута на вісім років позбавлення волі посиленого режиму. Його визнали винним за статтями про “розпалювання ворожнечі” та “заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди нацбезпеці”. Судовий процес у справі відбувався в закритому режимі.

Як повідомляло видання Rzeczpospolita, серед епізодів кримінальної справи проти активіста – “розмови про радянську агресію проти Польщі”, стаття в Gazeta Wyborcza про розгін протестів у 2020 році та матеріал 2006 року про командира польського антикомуністичного підпілля у Гродненській області.

Судовий вирок викликав протест в урядових колах Польщі, зокрема з боку президента та прем’єр-міністра країни. Сейм Польщі прийняв спеціальну резолюцію, в якій закликав ввести санкції проти людей режиму Лукашенка, відповідальних за репресії проти етнічних поляків. До МЗС Польщі з цього приводу був викликаний тимчасово повірений у справах білорусі в Польщі.

Правозахисні організації визнають Почобута політв’язнем у Білорусі.

Читайте також:
Польща готова надати Україні винищувачі, але не однією з перших, – Моравецький

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна