Число жертв у Туреччині й Сирії перевищило 17 тисяч, шукають 5 українців

Кількість жертв потужного землетрусу в Туреччині й Сирії перевищила 17 тисяч осіб лише загиблими.

Зокрема в Туреччині станом на день 9 лютого встановлено загибель 14 тисяч людей.

“Число жертв землетрусу з епіцентром у провінції Кахраманмараш досягло 14 014, отримали травми 63 794 людини”, – заявив у четвер президент Туреччини Реджеп Ердоган, якого цитує агентство “Анадолу“.

Ердоган зазначив, що влада має намір забезпечити житлом усіх громадян, які втратили дах через землетрус. За рік президент планує повністю відновити постраждалі від лиха провінції. “Плануємо збудувати 2-3-4 поверхові будинки”, – пояснив він.

Канал “Аль-Джазіра” також повідомляє про 3162 загиблих унаслідок землетрусу в Сирії.

Отже, загальна кількість загиблих у двох країнах перевищила 17 тисяч.

Міністерство закордонних справ України повідомляє, що має інформацію про перебування п’яти українців під завалами в Туреччині.

“МЗС і посольство активно взаємодіють із турецькою владою задля їхнього порятунку”, – написав у фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, одна громадянка України була шпиталізована, загрози її життю немає.

Контекст

На південному сході Туреччини 6 лютого сталося два потужні землетруси: перший, о 04.17 в районі Пазарджик провінції Кахраманмараш  – магнітудою 7,7, а також о 13:24 в районі Ельбістан тієї ж провінції  – 7,6 бала за шкалою Ріхтера.

Влада Туреччини оголосила тижневу жалобу за жертвами. Також президент Ердоган запровадив режим надзвичайного стану терміном на 3 місяці у 10 провінціях.

Гуманітарну допомогу Туреччині запропонували пів сотні країн, зокрема Україна й Росія. Після указу президента Кабмін розпорядився надіслати до Туреччини групу з 87 рятувальників ДСНС (разом з екіпажами літаків).

У ніч на 7 лютого літаки з рятувальниками МНС РФ уже прибули до Туреччини для надання допомоги.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна