ЄСПЛ визначив відшкодування Вадиму Мельнику, обвинуваченому в організації вбивства майданівця Сергієнка

Європейський суд з прав людини ще восени ухвалив рішення на користь Вадима Мельника, обвинуваченого в Україні в організації вбивства журналіста-майданівця Василя Сергієнка 2014 року. 15 вересня 2022 року ЄСПЛ вирішив, що Україна має сплатити Мельнику 10 тисяч євро в якості відшкодування.

Про це повідомляє видання Watchers 7 лютого.

Вадим Мельник — один із п’яти фігурантів справи щодо вбивства журналіста з Черкащини Василя Сергієнка одразу після перемоги Революції Гідності. У скарзі до Європейського суду з прав людини Мельник заявляв, що не мав доступу до належної медичної допомоги під час утримання в СІЗО; скаржився на утримання у металевій клітці під час судових засідань у 2017–2018 роках; на начебто свавільне “повторне затримання” слідчим 30 травня 2017 року; на нібито необґрунтоване утримання його під вартою під час досудового розслідування;
на неналежний розгляд українськими судами скарги щодо законності його затримання у 2017 році тощо.

Після дослідження матеріалів ЄСПЛ дійшов висновку про:

  • порушення статті 3 Конвенції (“Нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню”);
  • пункту 1 статті 5 Конвенції (“право на свободу та особисту недоторканність”);
    пункту 3 статті 5 Конвенції у зв’язку з позбавленням заявника свободи з 16 травня 2017 року до 22 серпня 2019 року (“розгляд справи судом упродовж розумного строку або звільнення під час провадження”).

Водночас у ЄСПЛ вважають, що не було порушення пункту 4 статті 5 Конвенції (“Кожен, кого позбавлено свободи внаслідок арешту або тримання під вартою, має право ініціювати провадження, в ході якого суд без зволікання встановлює законність затримання і приймає рішення про звільнення, якщо затримання є незаконним”).

Також ЄСПЛ відхилив як необґрунтовані скарги Мельника на неналежну медичну допомогу, а також на відсутність незалежності національних судів.

Врешті суд ухвалив сплатити Вадиму Мельнику 10 000 євро в якості відшкодування моральної шкоди.

Справа про вбивство журналіста Сергієнка і підозрюваний Мельник

Як повідомляла “Новинарня“, 4 квітня 2014 року журналіста, майданівця, громадського активіста, 58-річного Василя Сергієнка викрали з дому в місті Корсунь-Шевченківський на Черкащині. При викраденні його били та нанесли поранення ножем. Мати журналіста бачила, як його вивозять на машині.

На пошуки побратима миттєво зібралась місцева самооборона. Наступного ранку його знайшли закатованим насмерть у лісі неподалік бази “Модус”.

Після цього вбивства Сергієнка зарахували до Небесної сотні, йому надали звання Герой України.

У жовтні 2015 року начальник управління МВС України в Черкаській області Владислав Пустовар повідомив, що  Сергієнка викрали, катували та вбили дві групи бандитів з Києва.

Вбивство розслідували за статтею “викрадення людини та умисне вбивство викраденої людини, вчинене за попередньою змовою групою осіб”.

Затриманий за підозрою у виконанні вбивства Віктор Горбенко вказав на Вадима Мельника як організатора злочину.

У справі про викрадення і вбивство Сергієнка, крім Мельника і Горбенка, фігурують також Володимир Воронков,  Роман Недибалюк,  Максим Русин і Валентин Завражин.

Українське слідство вважає Мельника організатором вбивства. Тоді як Горбенка, Завражина та Недибалюка звинувачують у виконанні викрадення, Воронкова — у виконанні вбивства.

У листопаді 2018 року Вадим Мельник не зміг вийти з СІЗО, хоча за цього була внесена застава в сумі 2 мільйони гривень, як було передбачено рішенням Соснівського райсуду. Підозрюваного повернули під арешт за рішенням того ж суду в результаті багатогодинного судового засідання і тиску громадських активістів Черкас.

ЗМІ неодноразово писали про причетність до замовлення цього злочину політичного конкурента Сергієнка – нардепа-бізнесмена, колишнього члена Партії регіонів Геннадія Бобова. Про це зокрема говорив і друг Сергієнка, громадський активіст із Корсуня Олег Собченко (він загинув у бойових діях під Вугледаром в січні 2023 року).

Під час обшуків у справі Сергієнка на об’єктах, які афільовані з Бобовим, було знайдено автомати, які видавали тітушкам з бази МВС 20 лютого 2014 року після розстрілу на Майдані, коли планувалась остаточна зачистка мітингувальників.

Через це прокуратура та сторона потерпілих просили змінити підсудність у справі, тобто скерувати її на розгляд до столиці. 6 липня 2021 року Верховний суд задовольнив клопотання представниці потерпілих Євгенії Закревської та прокурорки Юлії Малашич про зміну підсудності у справі. Суд передав провадження з Городищенського суду Черкаської області до Дарницького райсуду Києва.

У лютому 2022 року Дарницький суд об’єднав дві справи по епізоду викрадення і вбивства Сергієнка.

Представниця потерпілих у цій спарві Євгенія Закревська захищає Україну у складі 92-ї окремої механізованої бригади.

Читайте також:
До суду передали справу щодо виконавців убивства Василя Сергієнка. Світить довічне

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна