У російській колонії помер українець Ширінг, засуджений в Криму за “шпигунство”

61-річний українець Костянтин Ширінг, якого російський суд засудив на 12 років за обвинуваченням у “шпигунстві”, помер у колонії в місті Новотроїцьк Оренбурзької області РФ, де відбував незаконне покарання.

Про це 7 лютого повідомила Кримська правозахисна група з посиланням на власні джерела у колонії.

Офіційного підтвердження факту смерті Ширінга від колонії №5 поки немає, формально ще буде проводитись слідство.

Як повідомляють правозахисники, Ширінг потребував операції на серці, звертався за медичною допомогою, проте необхідну допомогу йому так і не надали.

“Костянтин потребував медичної допомоги через серцеві хвороби, але не отримав її. Ненадання медичної допомоги нашим громадянам в російських вʼязницях – не поодинокі випадки, а системна практика. Відповідальність за його смерть лежить на адміністрації колонії. Саме тому треба шукати та задіяти всі механізмі для звільнення українських громадян, яких утримує Росія, бо умови в колоніях РФ – це реальна загроза життю”, – наголосила голова КПГ Ольга Скрипник.

Справа Ширінга. Передісторія

15 квітня 2020 року ФСБ Росії заявила про затримання в окупованому Криму учасників “української розвідувально-диверсійної групи”, до якої буцімто належала “російська військовослужбовиця, підозрювана у видачі державної таємниці” Тетяна Кузьменко й громадянин України, підозрюваний у “здійсненні шпигунської діяльності за завданням української спецслужби” Костянтин Ширінг. За інформацією російського відомства, було порушено кримінальні справи “про державну зраду й шпигунство”.

За версією ФСБ, Кузьменко, яка служила в частині прапорщиком, нібито надавала Костянтину Ширінгу відомості про чисельність особового складу полку, ракетне та інше озброєння, про місця його дислокації тощо. Він у свою чергу, за даними “слідства”, цю інформацію буцімто передавав до Міноборони України.

Ширінг страждав на серцево-судинні захворювання. Він кілька разів звертався із проханнями по медичну допомогу до адміністрації СІЗО. Після цього адміністрація тюрми кілька разів переводила его з камери до камери, й умови тримання в кожній булі гірші, ніж у попередній.

14 жовтня 2021 року підконтрольний окупантам “Верховний суд Криму” засудив Костянтина Ширінга до 12 років ув’язнення з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Той заявляв, що його “обмовили й перекинули на нього всю провину”.

25 січня 2022 року Третій апеляційний суд у Сочі залишив чинним вирок Ширінгу.

1 червня 2022 року стало відомо, що Костянтин Ширінг прибув до колонії в Оренбурзькій області Росії, його “етап” тривав понад два місяці. Ширінг писав, що складні умови позначилися на стані здоров’я, “до якого всім байдуже”, у нього “відібрали абсолютно всі ліки й тонометр”.

Читайте також:
У СІЗО Сімферополя звільнили місце для захоплених в Україні, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна